Κορονοϊός: Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ – Καθόλου καλά τα πρώτα αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη

Η χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences Inc για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, έδωσε ελπίδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ωστόσο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουβέλας, μας… προσγειώνει στην πραγματικότητα, καθώς -όπως υποστηρίζει- τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες για τη ρεμδεσιβίρη δεν είναι καθόλου καλά.

“Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, δεν είναι καθόλου καλά, καθώς δεν φαίνεται να έχει σημαντική στατιστική διαφορά, όχι από άλλο φάρμακο, αλλά από το placebo”, δήλωσε και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7.

“Ακόμη και μία μικρή διαφορά στη γρηγορότερη ανάρρωση, που φαίνεται να φέρνει, είναι στα όρια του πιθανού σφάλματος και το εξηγούμε μέσω της μεροληψίας των ερευνητών.

Επομένως δεν έχει κάτι να μας δείξει, δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους, δεν μειώνει τη βαριά έκταση, το αν κάποιος είναι να γίνει ούτως ή άλλως καλά και θα βγει μια μέρα νωρίτερα από το νοσοκομείο, δεν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Δεν ξέρω γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος, προφανώς είναι οικονομικοί οι λόγοι κι όχι πραγματικοί. Είναι λίγο απογοητευτικό όλο αυτό…”, τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Ακούστε όσα είπε ο Δημήτρης Κουβέλας στον Status F.M.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες του Remdesivir σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας και σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 που συνεχίζουν να εντάσσουν ασθενείς (αναμένεται να εντάξουν πάνω από 7500 ασθενείς).

Η εταιρεία Gilead ανακοίνωσε, επίσης,τα αποτελέσματα μελέτης φάσης 3 του remdesivir σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, η οποία καταδεικνύει παρόμοια αποτελεσματικότητα της θεραπείας με remdesivir όταν το φάρμακο χορηγείται είτε για 5 είτε για 10 ημέρες.

Η σημασία αυτής της μελέτης έγκειται στην υποστήριξη της βραχύτερης διάρκειας θεραπείας που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνέχεια άλλων μελετών με το remdesivir και που επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία με την τρέχουσα προμήθεια remdesivir, καθώς τα επίπεδα της παραγωγής του μπορεί να μην είναι αρκετά για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση.

newsit.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.