«Αγία Κυριακή»: Ένα μνημείο ιστορίας επέστρεψε στη Ραφήνα – Η συγκινητική παρουσίαση στο Δημαρχείο παραμονή της Εθνικής Επετείου (φωτό & βίντεο)

Ξανά στην Ραφήνα βρίσκεται το θρυλικό καΐκι «Αγία Κυριακή» που κατά την διάρκεια της κατοχής διέσωσε χιλιάδες πατριώτες

Σήμερα Πέμπτη (27/10), παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του πιστού αντίγραφου ο μήκους 1,5 μέτρου του θρυλικού καραβιού το οποίο κατασκεύασε ο Ανδρόνικος Καψουράχης .

Πρόκειται για ένα μνημείο για την Εθνική Αντίσταση, όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο Ιατρός και πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μαυρουδής, το οποίο “ζωντάνεψε” ξανά ο Ανδρόνικος Καψουράχης κάνοντας πράξη την ιδέα που είχαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης

Η διαδικασία από την σύλληψη της ιδέας, η φωτογραφία του πρ. Δημοτικού Συμβούλου Ηλία Μικρόπουλου, η έρευνα και η πολύμηνη δουλειά του κ  Καψουράχης οδήγησαν στο πιστό αντίγραφο που είδαν σήμερα με θαυμασμό, όλοι όσοι γέμισαν το Δημαρχείο της Ραφήνας

Το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ιδέα που είχαν μαζί με τον κ. Τσεμπέρη έγινε πράξη μετά από την πολύμηνη δουλειά του κ. Καψουράχης , αφήνοντας ένα έργο παρακαταθήκη για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές

Ο κ. Μαυρουδής, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στη Ραφήνα, για το πως ήταν τότε το λιμάνι, όπως επίσης και για το ποια ήταν η πραγματική ιστορία του καϊκιού

Ο κ. Καψουράχης μίλησε για το πως κατάφερε από τις μαρτυρίες και από τις φωτογραφίες που ήρθαν στα χέρια του, να κατασκευάσει το θρυλικό καΐκι

Η εκδήλωση έκλεισε με το συγκρότημα E-Viva, οι οποίοι τραγούδησαν και το τραγούδι «Αγία Κυριακή», το οποίο τραγούδησε αρχικά η Ρένα Κουμιώτη σε μουσική του Μίμη Πλέσσα

Την εκδήλωση είχατε την δυνατότητα να δείτε ζωντανά μέσα από το irafina.gr

Ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε:

Ένα κομμάτι της ιστορίας της Ραφήνας, της αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, ζωντανέψαμε απόψε στο Δημαρχείο Ραφήνας Πικερμίου κατά την επίσημη παρουσίαση του πιστού αντιγράφου του θρυλικού καϊκιού «Αγία Κυριακή».
Εδώ και λίγες μέρες εκτίθεται σε περίοπτη θέση, στην είσοδο του Δημαρχείου, σε μια άριστα από τον Παναγιώτη Ζέρβα φιλοτεχνημένη προθήκη, «χτισμένο» από τον Ανδρόνικο Καψουράχη, ο οποίος επί ένα χρόνο δούλεψε με υπομονή και επιμονή πάνω στα αυθεντικά σχέδια με σεβασμό στην ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική, για να παραδώσει αυτό που όλοι θαυμάσαμε σήμερα.

Συγκλονιστική η ιστορία που δένει το καΐκι με τον τόπο μας και την εθνική αντίσταση των ελλήνων πατριωτών κατά των ναζιστών του Χίτλερ, όπως την ξεδίπλωσε με τον μεστό του λόγο ο παλιός αυτοδιοικητικός, συγγραφέας και φίλος Βαγγέλης Μαυρουδής.
Ναι, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι την παραμονή της Εθνικής μας επετείου, η παρουσίαση της Αγίας Κυριακής, ισοδυναμεί με τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου Εθνικής Αντίστασης. Με το ίδιο σκεπτικό ορίσαμε την 21 Ιουλίου ημέρα τοπικής μνήμης για τους 54 ήρωες θύματα απαγχονισμού της ναζιστικής θηριωδίας στο Πικέρμι.

Αμφίδρομη είναι και η σχέση με την ιστορία της τέχνης. Ο συντοπίτης μας Μίμης Πλέσσας έγραψε τη μουσική, ο Κώστας Βίρβος τους στίχους και η Ρένα Κουμιώτη πρωτοερμήνευσε την «Αγία Κυριακή» λίγο πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Έτσι, με τέχνη, έκλεισε όμορφα η παρουσίαση, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από δεκάδες πολίτες που παρακολούθησαν με ευλάβεια και τους οποίους ευχαριστώ θερμά, όπως και όλους όσοι τίμησαν την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Η Βίκυ μας από το συγκρότημα VIVA με τη συνοδεία του Βασίλη, ερμήνευσε εκπληκτικά τρία τραγούδια κλείνοντας με την Αγία Κυριακή.

Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία του τόπου μας στη νέα γενιά. Αποτελεί χρέος και ιστορική ευθύνη. Οι πρωτοβουλίες μας θα συνεχιστούν…

“Αγία Κυριακή” – Το καΐκι που έγινε τραγούδι

Το κομβικό σημείο που βρίσκεται το λιμάνι της Ραφήνας έκανε την πόλη να πρωταγωνιστήσει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά την περίοδο της Κατοχής. Από τη Ραφήνα ξέφυγαν από τον γερμανικό κλοιό χιλιάδες Έλληνες πατριώτες και αξιωματικοί για τη Μέση ανατολή.

Επίσης, από εκεί έφυγαν και 4.000 Βρετανοί στρατιώτες για την Αίγυπτο μόλις οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Κάποια καράβια της νηοπομπής κατέληξαν στην Κρήτη.

Σπουδαίο ήταν το δίκτυο διαφυγής που οργανώθηκε από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις μικρασιατικές ακτές μέσω Τσεσμέ και προς την Αίγυπτο. Τα δρομολόγια διαφυγής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1941 με τα καϊκια «Παναγία», η «Αγία Παρασκευή» και η «Αγία Κυριακή», που έφταναν μέχρι τις μικρασιατικές ακτές, ακόμα και μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Η «Αγία Παρασκευή» με καπετάνιο τον Κώστα Γιαγκουδάκη έκανε δρομολόγια με προορισμούς κυρίως τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία.
Το «Παναγία» ήταν του Ικαριώτη καπετάνιου Σταμάτη Τσατρά, ο οποίος μέσα στον Ιούνιο του ΄41 έκανε δυο δρομολόγια στον Τσεσμέ βοηθώντας τη διαφυγή Ελλήνων αξιωματικών και σπουδαίων πολιτικών. Πιθανολογείται ότι με το δικό του καΐκι διέφυγαν στις 31 Μαρτίου 1942 ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη γυναίκα του, καθώς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Η «Αγία Κυριακή» ανήκε στον Καρυστινό καπετάνιο Καδή. Το καΐκι αυτό πέρασε στην ιστορία γιατί τραγουδήθηκε από τη Ρένα Κουμιώτη.

Το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την άγνωστη δράση των ναυτικών μας την περίοδο της Κατοχής. Σύμφωνα με τους στίχους του Κώστα Βίρβου, το δρομολόγιο ήταν Αλεξάνδρεια -Ραφήνα και τα αμπάρια του καΐκού ήταν γεμάτα με κυνηγημένους που προσπαθούσαν να διαφύγουν για να συνεχίσουν τον αγώνα από αλλού. Το τραγικό με αυτό το καΐκι είναι ότι μετά την Κατοχή αφέθηκε στη μοίρα του και σάπισε σε κάποια ακτή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, οι αντιδήμαρχοι Σάββας Αραπκιλής, Χρήστος Τσεμπέρης, Παναγιώτης Γαβριήλ, Γεράσιμος Βουδούρης και Σπύρος Κάρλος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ραφήνας Μιχάλης Γκολεμάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κατσουλάκης, ο τοπικός σύμβουλος Ραφήνας Σπύρος Μαυρολέων, ο πρόεδρος της Αγίας Τριάδας Αντώνης Τζιτζικαλάκης, από το “Μελτέμι” οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ιφιγένεια Βαρδοπούλου και Σοφία Μαρσέλου και οι Γιάννης Ρήγος, Λεωνίδας Γανιάρης

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.