Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Η επόμενη μείωση των επιτοκίων μάλλον μετά τον Μάϊο

Η επιβεβαίωση της ισχυρής δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, εις πείσμα των συγκλινουσών απόψεων των αναλυτών (consensus). Σύμφωνα με αυτά οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας να μείνει αμετάβλητο στο 3,7% ενώ αναμενόταν αύξησή του.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο σ’αυτό το περιβάλλον στέρεης ανάπτυξης, ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά και πληθωρισμού σε σαφή αποκλιμάκωση, ήρθε η ώρα η κεντρική Τράπεζα της χώρας να αρχίσει να σκέφτεται συνετά το χρονικό σημείο αναστροφής της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της, μέσω της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του προέδρου της J.Powell, η πρώτη μείωση δεν θα έρθει τον Μάρτιο όπως πολλοί προβλέπουν. Τα μέλη της FED θέλουν να είναι πεπεισμένα (confident) ότι ο πληθωρισμός οδεύει με κάποια ασφάλεια προς τον στόχο του 2% και με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι στις 7 εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, θα έχει επιτευχθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου να αποφασιστεί η μείωση.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin στον απόηχο όλων αυτών οι προθεσμιακές αγορές αποτιμούν πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων στην συνεδρίαση της FED της 20ης Μαρτίου με πιθανότητα 16%,ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αυτή ανερχόταν σε επίπεδα υψηλότερα του 50%. Η συνεδρίαση που συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 50% για την πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι πλέον αυτή της 1ης Μαΐου.

Να επικαιροποιήσουμε την πρόβλεψή μας. Στο μακροοικονομικό πλαίσιο που επικρατεί, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024 και η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5000 μονάδων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.