Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Οικονομική σύνοψη του α’ εξαμήνου 2023

Κοιτάζοντας πίσω στην διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2023 μερικά σημαντικά γεγονότα άφησαν την σφραγίδα τους. Η αιφνιδιαστική για παράδειγμα μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι τριγμοί στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις και τελικά συμφωνία για την οροφή του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Ο ενθουσιασμός για την τεχνική νοημοσύνη. Και τέλος οι υψηλότερες των προσδοκιών αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών πολλών αναπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, o πληθωρισμός και ιδιαίτερα ο σκληρός του πυρήνας με την επιμονή του σε υψηλά σχετικά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών. Οι σύνθετοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας (ΡΜΙ), συνεχίζουν να κινούνται σε έδαφος επέκτασης (υψηλότερα του 50) με την συμβολή κυρίως της ανθεκτικότητας του τομέα των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, στην Ευρωζώνη η αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ήταν οριακά αρνητική (-0,1%) και έτσι έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση. Στην Κίνα μετα από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο ανάκαμψης του ΑΕΠ, τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του τρέχοντος τριμήνου παρέχουν πληθώρα ανησυχητικών σημάτων.

Επι του παρόντος και παρά την πύκνωση των ανησυχιών, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και αγοραστές στις βυθίσεις των μετοχικών αγορών, μέχρι και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων της κερδοφορίας β’ τριμήνου 2023, των εταιριών του S&P 500 τα οποία εκτιμώνται να υποστούν ετήσια υποχώρηση 5,6%, αλλά κατά την εκτίμησή μας τελικά, μάλλον θα είναι και πάλι οριακά αρνητικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.