Σε γενικό lifting του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ευθυγραμμίσει τις αξίες των ακινήτων με τις πραγματικές εμπορικές τιμές της αγοράς.
Οι νέες αλλαγές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών, τη διόρθωση των τιμών ζώνης σε 12 δήμους της χώρας και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν περιλαμβάνονταν.
Αυτή η νέα προσέγγιση θα έχει σημαντικές συνέπειες για την αγορά ακινήτων, την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να αντανακλά καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν με ένα ευρύ σχέδιο αναμόρφωσης που περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας «valuemaps.gov.gr», την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων του δημοσίου και τη διορθωτική παρέμβαση στις τιμές ζώνης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στην αποκατάσταση της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Η νέα φορολογική στρατηγική για τα ακίνητα περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών: Η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα συνδέει τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές τιμές της αγοράς αποτελεί την κύρια καινοτομία του νέου σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πληροφορίες για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα, από την τοποθεσία μέχρι την εμπορικότητα κάθε περιοχής, θα ψηφιοποιηθούν και θα καταχωρηθούν στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα «valuemaps.gov.gr». Η πλατφόρμα αυτή θα συνδέεται με δεδομένα από την ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο, την e-Πολεοδομία και τους Δήμους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα επιτρέπει τον προσδιορισμό και την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε πραγματικό χρόνο. Ειδικότερα, η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές, τον τρόπο ελέγχου των δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, ενώ ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας ακινήτου θα διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Διορθώσεις στις τιμές ζώνης: Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η διορθωτική παρέμβαση στις τιμές ζώνης σε 36 περιοχές της χώρας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές σε 12 δήμους, όπου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποδέχτηκε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τοπικούς φορείς για μείωση των τιμών ζώνης. Οι επαναπροσδιορισμένες τιμές ζώνης θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για αυτό το σκοπό οι ιδιώτες εκτιμητές έχουν αναλάβει την αναθεώρηση των τιμών στις περιοχές των δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει πιο ακριβείς και δίκαιες αξίες για τα ακίνητα, βελτιώνοντας την εφαρμογή του συστήματος και μειώνοντας τις ανισότητες στην κατανομή των φορολογικών βαρών.
Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα: Για πρώτη φορά, 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας, οι οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα. Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών θα καλύψει περιοχές στην Αττική, όπως η Βάρκιζα, τα Λεγραινά, η Αγία Μαρίνα, το Χάρακα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, η Σαλαμίνα, τα Κύθηρα και η Αίγινα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα περιοχές όπως η Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), η Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), τα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και η Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγ. Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη) θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες.
Η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα αναμένεται να εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη και ενιαία προσέγγιση για τη φορολόγηση των ακινήτων σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας περιοχές που δεν είχαν προηγουμένως εκτιμηθεί αντικειμενικά.
Με αυτές τις αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταστήσει το σύστημα αντικειμενικών αξιών πιο ακριβές, σύγχρονο και αποτελεσματικό, εναρμονίζοντας τις φορολογικές αξίες με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ακινήτων και να βελτιώσει τη διαδικασία φορολόγησης σε όλη τη χώρα.
topontiki.gr