Νέο δόγμα για την αντιπυρική περίοδο: «Γινόμαστε “τα μάτια και τ’ αυτιά” της Πυροσβεστικής σε πραγματικό χρόνο»

Ομιλία του Προέδρου του ΣΠΑΥ – Δημάρχου Παιανίας στην 3η Διεθνή Έκθεση – InterAigis 2026

Το νέο δόγμα για την αντιπυρική περίοδο 2026 που ξεκινά σε λίγα 24ωρα για τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ – Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, κατά την τοποθέτησή του στην Ημερίδα «Ενεργή Μάχη», στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Πολιτικής Προστασίας, Ασφάλειας, Πυρασφάλειας & Ειδικού Εξοπλισμού ΟΤΑ InterAigis 2026.


Όπως εξήγησε ο κ. Μάδης το νέο δόγμα συνοψίζεται στη φράση: ««ΣΠΑΥ – Πυροσβεστικό Σώμα – επιστημονική κοινότητα με ενιαίο σχέδιο και κοινό μέτωπο», σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αρχή ενός πλήρως συντονισμένου και επιχειρησιακά διασυνδεδεμένου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη και την άμεση απόκριση.

Με δύο στρατηγικές συνεργασίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ «μία με την Πυροσβεστική και μία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συγχρονιζόμαστε, συντονιζόμαστε και επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως ένα ενιαίο μέτωπο ΚΑΙ Πρόληψης ΚΑΙ Καταστολής. Και Όσοι έχουν βαθιά γνώση σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας γνωρίζουν ότι η Πρόληψη αποτελεί το 80% της Καταστολής».

Όπως εξήγησε ο κ. Μάδης όλα τα ψηφιακά μέσα του ΣΠΑΥ και Πυροσβεστικής θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε η Πυροσβεστική να ακούει και να έχει εικόνα σε ό,τι επιτηρεί ο ΣΠΑΥ. Επίσης, θα μπορεί να γνωρίζει η Πυροσβεστική on line τι έχει στη διάθεσή της από τα 60 και πλέον επιχειρησιακά και υποστηρικτικά οχήματα των 12 Δήμων-Μελών του ΣΠΑΥ καθώς και των εθελοντικών ομάδων που φέρουν GPS, τη ώρα της κρίσης, όπως και θα ενημερώνεται σε πρώτο χρόνο για τις υδατο-δεξαμενές του βουνού, ώστε τα ελικόπτερα της της πυρόσβεσης να μπορούν να ανεφοδιάζονται ανεμπόδιστα από το σωστό σημείο.

«Θέλουμε οι διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών να έχουν εκ των προτέρων όλα τα δεδομένα στα χέρια τους»

Όπως επεσήμανε ο κ. Μάδης, «Μέσα από τον πρώτο πυρο-μετεωρολογικό σταθμό που εγκαθίσταται το αμέσως επόμενο διάστημα στον Υμηττό, μετά από τη στρατηγική συνεργασία του ΣΠΑΥ με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Πυροσβεστική θα έχει σε εφαρμογή και οn line όλη τη μετεωρολογική πρόβλεψη πυρκαγιάς για τον Υμηττό!, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε οι αρμόδιοι διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών να έχουν εκ των προτέρων όλα τα δεδομένα στα χέρια τους: εικόνα, ήχο, διαθέσιμο νερό, ανθρώπους, οχήματα και φυσικά επιστημονικές πληροφορίες».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ αναφέρθηκε στις σημαντικές φθορές που έχει υποστεί το δασικό οδικό δίκτυο του Υμηττού κρούοντας, για μια ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αποκατάστασή του. Τέλος, ο κ. Μάδης υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των 3 συναρμόδιων Υπουργείων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τη συνολική διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων από τους καθαρισμούς των οικοπέδων, τη μεταφορά και την εναπόθεσή τους σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους, ζήτημα που ταλανίζει ήδη Δήμους και ιδιοκτήτες._

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.