Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο

Στη “μάχη” για τη χρηματοδότηση από το CEF και το ΕΣΠΑ 2021-2027, των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων ρίχνεται από φέτος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ. Μετά το ξεκαθάρισμα των έργων που δύναται να προχωρήσουν μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αποφασίστηκε η μετακίνηση έργων που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν μελετητικά, άρα και να προχωρήσουν σε υλοποίηση στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com τα σιδηροδρομικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη, το έργο για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και το έργο για τη νέα γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας, απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ 14-20 λόγω έλλειψης χρόνου και μην έχοντας την απαιτούμενη ωριμότητα.

Για αυτά τα τρία έργα μαζί με αρκετά άλλα, θα επιχειρηθεί η ένταξη τους είτε στο Connecting Europe Facility (CEF), είτε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ειδικότερα για το ΣΚΑ-Οινόη και το Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, άρα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εγκριθεί η υλοποίηση τους μέσω του CEF.

O χρηματοδοτικός μηχανισμός της Ε.Ε. καλύπτει έργα με μελετητική ωριμότητα και στο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει άλλα ελληνικα σιδηροδρομικά έργα με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων. Τα διαθέσιμα κεφάλαια του είναι περίπου 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που δίνει την ελπίδα στη χώρα ότι θα μπορέσει να βάλει και άλλα έργα μέσα στο “σακούλι” του CEF.

Η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια

Κυρίαρχος στόχος μετά την ολοκλήρωση του βασικού διαδρόμου, Αθήνας-Θεσσαλονίκης, είναι η σύνδεση με λιμάνια, ΒΙΠΕ και αεροδρόμια. Άμεση προτεραιότητα δίδεται στην σύνδεση με τα σημαντικά λιμάνια της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τη γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας, ένα έργο 516 εκατ. ευρώ, τη γραμμή Κορωπί-Λαύριο και Αεροδρόμιο-Ραφήνα που κλείνουν βασικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Δηλαδή από τη μία ολοκληρώνεται ο κεντρικός διάδρομος ΠΑΘΕΠ της χώρας (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μέχρι τα σύνορα Ειδομένη και Προμαχώνα), αλλά και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας. Αμφότερες οι δύο περιπτώσεις αφορούν έργα με σπουδαίο εμπορικό και επιβατικό χαρακτήρα και απόλυτα χρηματοδοτήσημα.

Η σύνδεση με την Πάτρα καλύπτει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (με πληθυσμό που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ) με ένα από τα στρατηγικότερα λιμάνια που συνδέουν τη χώρα με την Δυτική Ευρώπη. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, εξήγγειλε από το καλοκαίρι την σύνδεση της Πάτρας μέσω μίας σήραγγα 5,1 χλμ που ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Προαστιακού της πόλης με 9 στάσεις.

Η ολοκλήρωση του Προαστιακού της Αθήνας θα εξυπηρετήσει τα δύο συμπληρωματικά του Πειραιά, λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας αλλά και το σύνολο της Ανατολικής Αττικής, περιοχής που διαμένουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο κάτοικοι, κάνοντας την εμπορική επιτυχία του έργου δεδομένη. Τα δε λιμάνια εξυπηρετούν πολλούς ακτοπλοϊκούς προορισμούς ενώ το λιμάνι του Λαυρίου έχει δυνατότητες και για κρουαζιερόπλοια-εμπορευματική χρήση.

Η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Μέσα στο ίδιο πρόγραμμα σύνδεσης του σιδηρόδρομου με τα λιμάνια, εντάσσεται και το οραματικό έργο της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Αναφερόμαστε στην κατασκευή της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και την αναβάθμιση της γραμμής μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Όρμένιο.

Η διασύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσει μία συνεχή ροή εμπορευμάτων και με τις απαραίτητες συνδέσεις του σιδηρόδρομου με Ειδομένη-Προμαχώνα θα δώσει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στα προαναφερόμενα λιμάνια.

Επίσης εδώ θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση από το CEF ή το ΕΣΠΑ 2021-2027 και πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι ειδικά η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη που έχει ώριμες μελέτες συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες έγκρισης.

ypodomes.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.