Αν. Αττική: Τα στοιχεία που προμηνύουν ένα πύρινο καλοκαίρι

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι έχει καεί ήδη τεράστιος αριθμός στρεμμάτων και ότι έχουν αναπτυχθεί πολλές δυνατές και μεγάλες πυρκαγιές παρότι βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου. Οι εξελίξεις από Πικέρμι, Ραφήνα, Αργιθέα, Κορωπί.


Τον πύρινο εφιάλτη έζησε Πέμπτη και Παρασκευή για άλλη μια φορά η Ανατολική Αττική, με διαδοχικές εστίες να ξεσπούν σε διάφορα σημεία, να επεκτείνονται με ταχύτητα και να καίνε σπίτια και αυλές. Παράλληλα, επιστήμονες αναλύουν το φαινόμενο των πυκνών πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες και αναφέρουν ότι έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα δύσκολη σεζόν.

Προετοιμασμένοι για τα χειρότερα φέτος

Αποτελεί πάντως κοινή παραδοχή ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ήδη μετράμε μεγάλες πυρκαγιές σε Χίο, Χαλκιδική, Παλαιά Φώκαια, Κρήτη, και Ραφήνα – Πικέρμι, στις οποίες καταγράφονται σημαντικές καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον όσο και σε καλλιέργειες αλλά και περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση έζησε για λίγο τον περσινό εφιάλτη της φωτιάς που ξεκίνησε από το Καπανδρίτι και κόντεψε να φθάσει στο Χαλάνδρι, όταν ξέσπασε χθες η πυρκαγιά στο Πικέρμι, η οποία το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν σε ύφεση. Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, στην οποία και είπε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μεικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή συναγερμό και να μην εφησυχάζουμε».

Ο πρώτος απολογισμός, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι μεικτός: από τη μία υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι φωτιές εντοπίστηκαν γρήγορα και η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν άμεση και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεσματική. Από την άλλη, ωστόσο, ειδικά οι φωτιές στην Ιεράπετρα και στο Πικέρμι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η κατάσταση να γίνει πολύ ζόρικη, όταν η πρώτη μέριμνα είναι οι διασώσεις και οι εκκενώσεις –οπότε το 112 είναι σε διαρκή… κατάσταση συναγερμού– και από εκεί και πέρα στόχος είναι ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των καταστροφών.

indicator.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.