Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη αλλά και την ταυτοποίηση τουλάχιστον 50 ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και παραμένουν ασύλληπτα.
Η τελευταία σύλληψη που έγινε στου Γκύζη χαρακτηρίζεται από αστυνομικές πηγές ως κομβικής σημασίας στην προσπάθεια της Αστυνομίας να βρεθούν οι Έλληνες «καθοδηγητές» της επιδρομής της 7ης Αυγούστου έξω από το γήπεδο Αγία Σοφία. Στο σπίτι του 43χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού που συνελήφθη εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι επιστήμονες της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να κάνουν ανάκτηση αρχείων που μπορεί να έχουν διαγραφεί, προκειμένου να «χαρτογραφηθούν» οι επικοινωνίες του 43χρονου που ήταν γνώριμος των Αρχών. Οι αστυνομικοί «φωτογραφίζουν» τον 43χρονο ως έναν από τους Έλληνες «καθοδηγητές» της επιδρομής των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς πάντως -τουλάχιστον προσώρας- να έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 43χρονος ταυτοποιήθηκε μέσα από βιντεοληπτικό υλικό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη- σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες πληροφοριών για τη δράση του συγκεκριμένου οπαδού του Παναθηναϊκού στα επεισόδια της 7ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν τον 43χρονο στα βίντεο που είχαν στην κατοχή τους.
Ο 43χρονος κατηγορείται μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη περίπτωση έκρηξης με πρόθεση, κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών υλών, όπως και για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους συλληφθέντες που προφυλακίστηκαν βρίσκονται τουλάχιστον δύο «μεγάλα κεφάλια», ενώ τουλάχιστον ένα εκτιμάται ότι κατάφερε να εξαφανιστεί. Από ορισμένες εκ των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση Κροάτες χούλιγκαν επιχείρησαν να διαφύγουν από το σημείο των επεισοδίων μαζί με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Κάποιοι ήταν τραυματισμένοι, δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι άλλοι μπορεί να ξεγλίστρησαν. Υπάρχει επίσης «εικόνα» ότι περίπου 30-50 Έλληνες χούλιγκαν, οι οποίοι ήξεραν καλύτερα την περιοχή και οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια, επίσης εξαφανίστηκαν και παραμένουν ασύλληπτοι.
Οι απολογίες των χούλιγκαν
Σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα επικαλέστηκε ένας από τους συλληφθέντες Κροάτες για να πείσει τον Ανακριτή ότι όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τα επεισόδια αλλά δεν είναι καν σε θέση να αναγνωρίσει στα επίμαχα βίντεο ομοεθνείς του που θα μπορούσαν να έχουν συμμετάσχει στη φονική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Άλλος ομοϊδεάτης του υποστήριξε ότι βρέθηκε στο γήπεδο της ΑΕΚ για να ευχηθεί μαζί με τους Κροάτες φίλους του καλή επιτυχία στους παίκτες της ομάδας του που είχαν προπόνηση. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «παράξενα» αποσπάσματα που περιλαμβάνονται στις απολογίες των συλληφθέντων, οι οποίες αποκαλύπτονται από το ieidiseis. Οι Κροάτες, όπως διαπιστώνουν αστυνομικές και δικαστικές πηγές, ήταν μέχρι το τέλος σκληροί και τήρησαν στο έπακρο την «ομερτά» των χούλιγκαν. Κανένας δεν «έσπασε» και κανένας δεν έδωσε κάποια πληροφορία στις Αρχές που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις έρευνες σε σχέση με την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη.
Αναλυτικά, οι καταθέσεις των Κροατών:
«Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία. Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ. Μόλις άρχισε η φασαρία φοβήθηκα και έτρεξα και κρύφτηκα. Κρυβόμουνα εκεί για ώρες και μετά πήγα σε ξενοδοχείο. Έμεινα εκεί, κοιμήθηκα μερικές ώρες το πρωί, πήγα στη ρεσεψιόν στο ξενοδοχείο, το οποίο το είχε περικυκλώσει η αστυνομία και μόλις αντιλήφθηκαν ότι είμαι Κροάτης, με έβγαλαν έξω με συνέλαβαν.
Ήταν και άλλοι Κροάτες στο ξενοδοχείο. Ήρθαμε με το ίδιο αυτοκίνητο. Εκεί που παρκάραμε, έχει και άλλα κροατικά αυτοκίνητα αλλά δεν γνωρίζω αν παρκάραμε όλοι εκεί. Δεν είχαμε συνεννοηθεί για να πάμε όλοι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Έχω βρεθεί κι άλλη φορά σε προπόνηση της Ντιναμό στο Ζάγκρεπ».
Σε άλλον Κροάτη όταν του επιδείχθηκε στιγμιότυπο από τα επεισόδια απάντησε: «Ήμουν αρκετά μακριά και δεν πρόσεξα κανέναν συγκεκριμένα, νομίζω ότι δεν έχω πάει εκεί. Δεν αναγνωρίζω κανέναν. Από όσο θυμάμαι δεν έχω δει κανέναν Κροάτη να είναι ντυμένος έτσι. Έχω σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Είδα και στην πόλη και στο Μετρό πολλούς Κροάτες αλλά όταν φτάσαμε στο γήπεδο μείναμε πολύ λίγη ώρα εκεί και είδαμε πολύ κόσμο μέσα στην αναταραχή αλλά δε μπορούσα να δω τι εθνικότητος είναι όλοι αυτοί».
Σε άλλη απολογία αναφέρεται: « Αρνούμαι και αποκρούω ως παντελώς αναληθείς και αβάσιμες τις εναντίον μου κατηγορίες, αφού ουδεμία σχέση έχω με τα γεγονότα. Ειδικότερα: ήρθα με τους φίλους μου για να παρακολουθήσω το παιχνίδι ΠΑΟ – Μαρσέιγ για τα προκριματικά του κυπέλλου πρωταθλητριών. Την ημέρα που φτάσαμε, είχε προπόνηση η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ομάδα που υποστηρίζω, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και αποφασίσαμε να πάμε να εμψυχώσουμε τους παίκτες και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο αυριανό παιχνίδι που είχαν με την ομάδα της ΑΕΚ. Όταν φτάσαμε πλησίον του γηπέδου, δεχθήκαμε επίθεση και έγιναν επεισόδια. Ήμουν στο χώρο αλλά δεν είχα ενεργή συμμετοχή. Δεν είχα κανένα μαχαίρι, ούτε και είδα κάποιον από μας να κρατάει μαχαίρι. Δεν είχα καμία επαφή με κανέναν οπαδό της ΑΕΚ. Μετά το συμβάν τελείωσε και φύγαμε. Αργότερα μας σταμάτησαν αστυνομικοί και παραδόθηκα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Επικαλούμαι το οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας προς τεκμηρίωση των όσων επάγομαι».
Άλλος κατηγορούμενος αναφέρει τα εξής: «Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτά που έγιναν. Στην Κροατία αυτά δεν γίνονται καθόλου. Εμείς ήρθαμε εδώ επειδή αγαπάμε το ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουμε την προπόνηση. Όταν έγιναν τα επεισόδια ήμουν στο γήπεδο, αλλά έφυγα τρέχοντας. Φοβηθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε και μας συνέλαβαν μακριά από το γήπεδο.
Δεν γνωρίζω, αν είναι Κροάτες στη φωτογραφία που μου επιδεικνύετε. Στη φωτογραφία που μου επιδεικνύετε αυτοί σίγουρα δεν είναι Κροάτες και δεν αναγνωρίζω κανέναν. Η ομάδα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία θα μπορούσε να είναι αυτή που κάνει την επίθεση εναντίον μας. Επιτέθηκαν σε εμάς, που πήγαμε στην προπόνηση. Δεν ξέρω ποιοι ήταν. Εμείς ήμασταν μόνο Κροάτες και δεν υπάρχει ανάμεσα μας Έλληνας».
Νεαρός Κροάτης που επίσης συνελήφθη κατέθεσε:
« Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία. Δε φταίω σε κάτι, δεν είχα καμία συμμετοχή στα γεγονότα. Ήρθαμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα Παναθηναικού – Μαρσέιγ και να περάσουμε να δούμε τους παίκτες της ομάδας μας που είχαν προπόνηση στο γήπεδο. Ήμουν κοντά στο γήπεδο και άκουσα την φασαρία και έφυγα τρέχοντας. Δεν είδα κάτι, άκουσα μια αναταραχή. Νομίζω ότι έφτασα στο γήπεδο γύρω στις 22:00. Δεν είχα φτάσει στο γήπεδο, όταν είδα ότι κάτι συνέβαινε ήδη.
Σοκαρίστηκα και απομακρύνθηκα. Ήρθα στην Ελλάδα την Δευτέρα περίπου στις 2 περάσαμε τα σύνορα. Ήρθα με τρεις φίλους μου. Ήμουν αρκετά μακριά και δεν πρόσεξα κανέναν συγκεκριμένα, νομίζω ότι δεν έχω πάει εκεί που μου επιδεικνύετε. Δεν αναγνωρίζω κανέναν. (…) Ήρθαμε στην Ελλάδα με ένα Scoda Octavia. Νομίζω ότι το είχαν νοικιάσει φίλοι μου. Το οδηγούσε ο (σ.σ: αναφέρεται σε όνομα). Ήρθαμε με αυτό το αυτοκίνητο μέχρι την Αθήνα. Το ξέραμε ότι υπήρχε απαγόρευση για τους Κροάτες να δουν τον αγώνα της ομάδας τους.
Ο αγώνας Παναθηναικού- Μαρσέιγ θα γινόταν την Τετάρτη, εμείς θα φεύγαμε την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Δεν το είχαμε κανονίσει με ακρίβεια γιατί είχαμε όλοι άδεια. Έφτασα με λεωφορείο στα σύνορα με την Αλβανία. Είμαι φοιτητής πληροφορικής σε παράρτημα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Δεν έκανα ωτοστόπ. Πήγα στο αεροδρόμιο με ταξί. Δεν μιλάω καλά αγγλικά και δεν μπορούσα να συνεννοηθώ καλά με τους αστυνομικούς εκεί που με πιάσανε στα σύνορα».
ieidiseis.gr