Αποκλειστικό: Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο στη Ραφήνα!


Το θέμα της λήψης απόφασης περί δημιουργίας «Πρότυπου Οικολογικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» και υπογραφή της σχετικής σύμβασης, θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr, το Eθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που είναι μη κερδοσκοπικός φορέας, εγκεκριμένος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την οργάνωση και προώθηση της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας σε εθνικό επίπεδο, προτείνει στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, να διαθέσει τον αναγκαίο χώρο ώστε να δημιουργηθεί το 1ο «Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» εντός των ορίων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ενώ σημειώνεται ότι θα αναλάβει το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του εν λόγω Πάρκου και τη διάθεση του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού για τη λειτουργία αυτού.

Το 1ο «Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» θα αποτελέσει το πρότυπο για το πως πρέπει να αναπτύσσεται ο αστικός ιστός στη χώρα μας αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία περιοχών που θα είναι φιλικές, ασφαλείς αλλά και ευχάριστες για τους πολίτες.

Στη κατεύθυνση αυτή, συνοψίζεται ότι το 1ο «Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» θα αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

i. Χώρο εκτενούς πρασίνου – άλσους,

με τα δέντρα που θα πρέπει να υπάρχουν σε μια αστική περιοχή, τα οποία θα επιλεγούν και θα σχεδιαστούν για τη φύτευσή τους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθόσον τα δέντρα που επιτρέπεται αλλά και πρέπει να υπάρχουν εντός αστικού ιστού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (όπως π.χ. να μην είναι εύφλεκτα, να συμβάλλουν σε ένα καλό μικροκλίμα, να δημιουργούν σκίαση κ.α.)

ii. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

iii. Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών, ενώ θα λειτουργεί σε συνεργασία με τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

iv. Πολυχώρο Ανακύκλωσης,

που περιλαμβάνει Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές, ενώ θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποτελώντας τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών στον κόσμο.

v. Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών,

όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

vi. Συντριβάνι που θα «παίζει» με τη μουσική,

όπου το ιδανικό μικροκλίμα θα ενισχύεται με τη χρήση του υγρού στοιχείου, ενώ θα δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς αλλά και αναψυχής.

vii. Κλειστό γήπεδο Καλαθοσφαίρισης,  (εφόσον και όταν το επιτρέψουν οι χρήσεις γης),
όπου θα αθλούνται οι επισκέπτες του Πάρκου αλλά και τα νέα παιδιά όλης της περιοχής. Η σκέψη είναι το οποίο να «πάρει» το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ θα πραγματοποιούνται σεμινάρια καλαθοσφαίρισης από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Από τον Δήμο απαιτείται:

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οργάνωση ολοκληρωμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών καθώς και τη δημιουργία και χωροθέτηση του Οικολογικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία άνευ ανταλλάγματος με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Συνεργασίας για την οργάνωση ολοκληρωμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών καθώς και κατασκευής και λειτουργίας του Οικολογικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος άνευ ανταλλάγματος, από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, το ανθρώπινο δυναμικό λειτουργίας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, με τα ακόλουθα δεδομένα:

i. Το ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικούς, 2 τεχνικούς (που θα καλύπτουν τη λειτουργία του Κέντρου 7 ημέρες την εβδομάδα)

ii. Το μέσο κόστος ανά απασχολούμενο προσωπικό του Κέντρου υπολογίζεται, κατ’ ελάχιστον, σε χίλια (1.000) ευρώ ανά μήνα με μισθοδοσία 14 μηνών


Διαβάστε επίσης