Μεσίστιες κυματίζουν στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα,.
Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.
Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.
Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».
Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.
Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.
Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.
Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.
Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.
Σε δέκα μέρες η κηδεία
Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.
Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.
Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.
Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.
Θλίψη και δάκρυα
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, με δάκρυα στα μάτια, και τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα» όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της.
Ένα διπλό ουράνιο τόξο διακρινόταν στον ορίζοντα του Λονδίνου λίγο προτού το πλήθος βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που η σημαία χαμήλωνε, σημάδι ότι η βασίλισσα δεν είναι πια στη ζωή.
«Μεγαλώσαμε μ’ αυτήν να είναι πάντα εκεί», είπε η σύμβουλος Μάργκαρετ Πάρις, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. Η Πάρις έκανε μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων για να βρεθεί στα Ανάκτορα, αφού άκουσε νωρίτερα ότι η βασίλισσα δεν ήταν καλά.
Η Ελισάβετ πέθανε γαλήνια στο σπίτι της στη Σκωτία, σε ηλικία 96 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος, 73 ετών, είναι πλέον βασιλιάς.
Το κλίμα στην πλατεία μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν πολύ διαφορετικό πριν από τρεις μήνες, όταν η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το τεράστιο πλήθος που απολάμβανε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Σήμερα, η αγωνία μετατράπηκε σε σοκ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της. Λονδρέζοι και τουρίστες στριμώχνονταν στην πύλη για να διαβάσουν την επίσημη ανακοίνωση.
Σταδιακά, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί κρατώντας λουλούδια.
«Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας ατπό τη Νότια Αφρική.
Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.
Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε.
Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε ποτέ επίσημα την Ελλάδα
H βασίλισσα Ελισάβετ, σε αντίθεση με τον γιο του Κάρολο και νυν βασιλιά της Βρετανίας, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα επίσημα παρ΄ότι έχει γυρίσει τον κόσμο.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον ιστορικό Χιούγκο Βίκερς είναι λόγω του συζύγου της, Φιλίππου ο οποίος που γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και ως βρέφος εξορίστηκε.
«Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί υπέβαλλαν σε δίκη τον πατέρα του (σσ. τον πρίγκιπα Ανδρέα) και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί», είχε δηλώσει στο BBC ο ιστορικός.
Οπότε ο βασικός λόγος είναι η βαριά ιστορία της μοναρχίας στη χώρα μας που καθόρισε την τύχη της οικογένειας του Φιλίππου.
Υπενθυμίζεται πως στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.
Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.
Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Η ιστορία πάντως έχει δείξει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ελισάβετ ήταν καλές.
Πέρα όμως από τους βασιλικούς δεσμούς, υπάρχει και το ενδεχόμενο η βασίλισσα να μην προσκλήθηκε ποτέ από Έλληνα πρόεδρο για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με το BBC.
Το ταξίδι της Ελισάβετ στην Ελλάδα πριν γίνει βασίλισσα
Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1950, βρέθηκε στην Ελλάδα πριν γίνει βασίλισσα.
Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία, με την επίσκεψη να χαρακτηρίζεται «αμφιλεγόμενη», όπως σημειώνει ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.
Λίγο μετά από αυτή την επίσκεψη, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε. Ο διάδοχός του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος – ο πρώτος εξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.
Τα ταξίδια της βασίλισσας που έμειναν στην ιστορία
Έχοντας βρεθεί σε σχεδόν 200 χώρες, ορισμένα από τα ταξίδια που ξεχώρισαν στη διάρκεια της πολυετούς βασιλείας της, ήταν:
1964: Της γύρισαν την πλάτη στο Κεμπέκ
Τα ταξίδια της Ελισάβετ Β’ στον Καναδά στιγματίστηκαν επανειλημμένως από αυτονομιστικές εξάρσεις στο Κεμπέκ. Κατά την πρώτη της επίσκεψη το 1964, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ περίμενε μια φιλειρηνική ομάδα διαδηλωτών. «Μια ομάδα νεαρών, στην άκρη του πεζοδρομίου, της γύρισε την πλάτη επιδεικτικά», έγραφε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Αστυνομικοί διέλυσαν βίαια πολλές διαδηλώσεις αυτονομιστών.
Το 1990, όταν η χώρα περνούσε μια συνταγματική κρίση που συνδέθηκε με το Κεμπέκ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία της στο Κοινοβούλιο, την οποία έγραψε η ίδια και στενοί συνεργάτες της. «Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, οι Καναδοί να ενωθούν και να μείνουν ενωμένοι, αντί να επιμένουν στις διαφορές που μπορούν μόνο να σπείρουν διχασμό», είπε μεταξύ άλλων.
1965: Στο τείχος του Βερολίνου
Στις 27 Μαΐου 1965, πάνω από ένα εκατομμύριο Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν για να επευφημήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της εξάωρης επίσκεψής της στη διαιρεμένη πόλη. «Με την παρουσία της και τον ενθουσιασμό που πυροδότησε, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις που προέρχονταν από την άλλη πλευρά του τείχους, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (της Βρετανίας) επιβεβαίωσε ότι το Δυτικό Βερολίνο ανήκει στην οικογένεια της Δύσης», έγραφε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Μπροστά στο τείχος, το αυτοκίνητο της βασίλισσας στάθηκε για περίπου τρία λεπτά. «Σε αντίθεση με άλλους επιφανείς προσκεκλημένους, η Ελισάβετ Β’ δεν άφησε τη θέση της για να ανέβει στην πλατφόρμα που θα της επέτρεπε να δει τι συνέβαινε στο Ανατολικό Βερολίνο. Δεν θα άρμοζε σε μια βασίλισσα», περιέγραψε η δημοσιογράφος του AFP.
Στη διάρκεια της ομιλίας της, δεν μιμήθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο οποίος φώναξε το 1962 «Είμαι ένας Βερολινέζος». Αλλά «μια βασίλισσα δεν εκφράζεται με συνθήματα», ενώ το πλήθος και οι ζητωκραυγές του δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα την αξέχαστη επίσκεψη του προέδρου Κένεντι, μετέδωσε τότε το Γαλλικό Πρακτορείο.
1977: Στο Όλστερ παρά τα «προβλήματα»
Το 1977, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας γιόρταζε τη συμπλήρωση 25 ετών από τη στέψη της και θέλησε να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου μαίνονταν επί οκτώ χρόνια οι συγκρούσεις μεταξύ προτεσταντών και καθολικών.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της άφιξής της, εμπρηστικοί μηχανισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο Μπέλφαστ. Για την προστασία της βασίλισσας, που συνοδευόταν από τον πρίγκιπα Φίλιππο και τους δύο μικρότερους γιους τους, ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού συνόδευε τη θαλαμηγό Britannia. Περισσότεροι από 32.000 αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν κινητοποιηθεί για τη βασιλική επίσκεψη.
Στις 11 Αυγούστου, η βασίλισσα επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο του Κολερέιν (80 χλμ βορειοδυτικά του Μπέλφαστ). Λίγο πριν από την άφιξή της, ο IRA απείλησε με τοποθέτηση βόμβας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ προσευχήθηκε για την επικράτηση της ειρήνης, προτρέποντας στην ομιλία της προτεστάντες και καθολικούς να βάλουν τέλος στην «παράλογη βία».
1991: Η πρόσκληση «έκπληξη» στον Μαντέλα
Το 1991, ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε μόλις αποφυλακιστεί, ήταν καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Χαράρε (Ζιμπάμπουε). Τότε, απλός ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σε μια χώρα που βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο, ο Μαντέλα δεν είχε κάποιο αξίωμα που θα του επέτρεπε να παραστεί στη δεξίωση της βασίλισσας. Η Ελισάβετ Β’ αποφάσισε όμως να παραβεί το πρωτόκολλο και να τον προσκαλέσει.
Νωρίτερα, είχε ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το απαρτχάιντ «πέθαινε» στη Νότια Αφρική.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η βασίλισσα είχε υποστηρίξει διακριτικά τον καναδό πρωθυπουργό Μπράιαν Μαλρόνι, ο οποίος αγωνιζόταν για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Νοτίου Αφρικής, ενώ η βρετανίδα ομόλογός του, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν αντίθετη.
cnn.gr