Δεν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό – 18 νεκροί και πάνω από 640 κρούσματα

Ο κοροναϊός θερίζει, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για έκτακτα μέτρα. Στην Κίνα οι νεκροί έφτασαν τους 18 και πάνω από 640 τα κρούσματα. Συναγερμός στην Ιταλία όπου εξετάζεται ύποπτο κρούσμα.

Ο ΠΟΥ λοιπόν θεωρεί πως ακόμα ο κοροναϊός δεν συνιστά παγκόσμια απειλή και ως εκ τούτου δεν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η συμβουλή της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών προς τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ είναι πως δεν είναι ακόμα η στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Dr. Didier Houssin. Και συνέχισε: «Είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε το γεγονός αυτό ως επείγον περιστατικό διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει το CNN, η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Γενεύη. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να αποφασίσει ποια θα είναι η εισήγησή της προς τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ.

Δείτε ακόμα:  Προσοχή συνιστά ο ΕΟΦ για παρενέργειες φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς

«Το ξέσπασμα ενός νέου θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχαμόν. Ανέφερε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει στην Κίνα.

«Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το νέο κορονοϊό (2019-nCoV) έκρινε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δηλώσει μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», γράφει ο ΠΟΥ στο Twitter.

Ύποπτο κρούσμα στην Ιταλία
Την πόρτα της Ευρώπης χτυπά ο κοροναϊός. Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Θα γίνει εποχικός ιός προβλέπουν οι επιστήμονες – Πότε θα συμβεί

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης. Αύριο, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Πρώτος νεκρός εκτός Γουχάν! 18 συνολικά και πάνω από 640 κρούσματα
Στο μεταξύ, συνεχίζει να “θερίζει” ο κοροναϊός, ενώ πλέον καταγράφεται ο πρώτος θάνατος και εκτός της πόλης Γουχάν!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό site το νέο θύμα βρίσκεται στην επαρχία Χεμπέι, την επαρχία δηλαδή όπου είναι το Πεκίνο, στην πόλη Νανπί.

Δείτε ακόμα:  Χάστε τα κιλά των διακοπών εύκολα και γρήγορα

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Η επαρχία Χουμπέι είναι η πλέον πληγείσα στη χώρα από το ξέσπασμα, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της Γουχάν.

Οι πόλεις που έχουν μπει σε ”καραντίνα” στην Κίνα είναι πέντε. Εκτός από την Γουχάν και στις Χουνγκκανγκ, Εζού, Τσιμπ, Τζιζιάνγκ έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα αναβάλλονται ακόμη και οι εορτασμοί για την κινέζικη πρωτοχρονιά, ήρθε η δραματική ανακοίνωση ότι το εμβληματικότερο μνημείο της χώρας, η Απαγορευμένη Πόλη, κλείνει μέχρι νεωτέρας.

newsit.gr