Δημ. Δελτσίδης: Η Ελλάδα του μέλλοντος

Έντονες στιγμές, ιστορικές ζήσαμε οι Έλληνες τα τελευταία 10-12 χρόνια. Έμελλε να ζήσουμε covid-19, κλεισούρα στο σπίτι, «lockdown», μετά από τρία μνημόνια, «κουρέματα», αλλεπάλληλες εκλογές, Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό, «πρώτη φορά αριστερά»….Λέτε να είναι προάγγελος του ’21 που έρχεται;

Όπως και πριν διακόσια χρόνια που γράφτηκαν χρυσές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο από όλα αυτά είναι, ότι μαζέψαμε πολλές εμπειρίες ζωής, ότι πρέπει για το βιογραφικό μας! Θα έχουμε να λέμε τις δικές μας ιστορίες στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, όπως μας διηγούνταν οι παππούδες μας ιστορίες από το ’40 ή οι γονείς μας αντίστοιχες ιστορίες από την επταετία και την μεταπολίτευση…

Οδηγούμαστε στο επετειακό έτος 2021 με νέες προκλήσεις, νέα δεδομένα, ευκαιρίες θα έλεγα να ξαναβγεί η Ελλάδα «μπροστά», όπως και τότε. Όλα αυτά τα γεγονότα της τελευταίας κυρίως δεκαετίας, οδήγησαν πολλούς νέους, να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, όχι απλά για σπουδές, αλλά και για εργασία. Και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα νέων που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, με θετικό αντίκτυπο για την χώρα μας, ως Έλληνες, και συνάμα αρκετές φορές καταλαμβάνουν καίρια πόστα σε θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς. Μήπως είναι η εποχή να οργανωθούν οι «εξωτερικές δυνάμεις» της Ελλάδας, για το συμφέρον της χώρας, να δώσουν μία νέα ώθηση στην Ελλάδα; Έχουμε τα φόντα, την γνώση να το πράξουμε θεωρώ..

Σκεφτείτε επίσης ότι τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε, ουκ ολίγες φορές, γίνει το κέντρο των εξελίξεων (κρίση, μνημόνια, PSI, νέες κυβερνήσεις, ελληνοτουρκικά…). Μαζέψαμε τόσες πολλές εμπειρίες αυτά τα χρόνια, αρνητικές κυρίως, οι οποίες όμως μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς. Ιστορικά η γεωπολιτική μας θέση έπαιζε και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Μεσόγειο. Είμαστε το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με πλούσια θαλάσσια χωρικά ύδατα. Γιατί λοιπόν όλοι «σφάζονται» να βάλουν χέρι στην ΑΟΖ της Ελλάδας; Γιατί οι Τούρκοι τρελαίνονται και θέλουν να έχουν λόγο στο Αιγαίο; Φανταστείτε τί μπορούμε να κάνουμε αν εκμεταλλευτούμε σωστά αυτό τον πλούτο, πόσο θα αλλάξει η εικόνα της χώρα μας, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, η διαπραγματευτική δύναμή μας στις συναναστροφές μας με τους Ευρωπαίους και το Παγκόσμιους ετέρους μας.

Στον τομέα της εκπαίδευσης έχουμε επίσης να επιδείξουμε πολλές και μεγάλες επιτυχίες διαχρονικά. Πολλοί Έλληνες επιστήμονες σε πολλούς τομείς, έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα θα έλεγα. Πολλές εφευρέσεις, ανακαλύψεις και έρευνες φέρουν την σφραγίδα Ελλήνων επιστημόνων, στην ιατρική, στην φυσική, στα οικονομικά και σε πολλούς άλλους τομείς. Πανεπιστήμια της χώρας μας κατατάσσονται στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς, αναβαθμίζοντας συνεχώς το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν. Λίγη ώθηση και στήριξη από τις Ελληνικές κυβερνήσεις και νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε κέντρο αναφοράς σε θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Άλλωστε όλες οι χώρες που θέλουν να λέγονται «δυνατές», έχουν «δυνατό» σύστημα εκπαίδευσης.

Ένα σημείο στο οποίο η χώρας μας έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, είναι αυτός της πρωτογενούς παραγωγής. Είναι αλήθεια ότι είμαστε κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα, αλλά ελάχιστα προϊόντα παράγονται, τα οποία να καλύπτουν αφενός της εσωτερικές μας ανάγκες και αφετέρου να εξάγονται σε άλλες χώρες. Είμαστε το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, όπως προ είπαμε, έχουμε μεγάλα εμπορικά λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), έχουμε σιδηροδρομική σύνδεση με όλα τα Βαλκάνια, τί μας εμποδίζει να το κάνουμε πράξη; Και από βιομηχανία πάλι τίποτα…Τεχνογνωσία έχουμε, εργατικό δυναμικό έχουμε, περιθώρια ανάπτυξης έχουμε, τί μας λείπει τότε; Μάλλον η διάθεση, η σοβαρή και συστηματική ενασχόληση με αυτόν τον τομέα. Τί παραπάνω έχουν οι γείτονές μας (Τουρκία, Βουλγαρία) και έχουν μαζέψει βιομηχανίες από όλες τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη;

Κάπως έτσι ονειρεύομαι την Ελλάδα στο προσεχές μέλλον, τουλάχιστον σε κάποιους από τος τομείς που αναφέρθηκα. Μπορεί να ακούγονται λίγο ουτοπικά αυτά που περιγράφω, ιδανικά για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μας, με τις παθογένειες που όλοι ξέρουμε, αλλά νομίζω ότι δεν είναι βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Θεωρούμαστε η γενιά των older millennials όπως λένε κάποιοι, οι οποίοι ζήσαμε πολλά γεγονότα στα twenties μας, μαζέψαμε εμπειρίες, μπήκαμε στην λογική της παγκοσμιοποίησης, αλλά έχω την αίσθηση ότι το μέλλον της χώρας μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές μας πράξεις, ενέργειες, τις δικές μας προθέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Και επειδή ίσως θεωρείται αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μαζί, ας ξεκινήσουμε με ένα από αυτά…και τα υπόλοιπα θα έρθουν!

Γράφει ο Δημήτρης Δελτσίδης

Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας

Πηγή: Εφημερίδα Polis

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.