Εκλογές: Κερδισμένοι Βελόπουλος-Βαρουφάκης, εκτός βουλής η Χρυσή Αυγή

Δύο ήταν οι βασικοί μονομάχοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, όμως, διεξήχθησαν πολλαπλές μάχες επιβίωσης, όπως αυτή που έδωσε η Ένωση Κεντρώων. Μία μάχη, την οποία και έχασε, μένοντας ως αναμενόταν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Μάλλον έκπληξη ήταν το γεγονός ότι έμεινε εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές είχε σημειώσει μεγάλη πτώση, αλλά απείχε από το όριο.

Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, όμως, δεν κατάφερε για μερικές χιλιάδες ψήφους να περάσει το κατώφλι του 3%. Αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, τα οποία ή διεκδίκησαν και πέτυχαν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους ή την ενίσχυση του ποσοστού τους. Διαφορετικές πολιτικές επιδιώξεις, λοιπόν, για ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Επιδιώξεις οι οποίες συχνά εμπλέκονται και αντικρούονται.

ΚΙΝΑΛ V ΚΚΕ: 1-0

Σκληρή μάχη δόθηκε μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την τρίτη θέση. Αν και η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε εξαρχής ως φαβορί, τα πρώτα exit polls αναπτέρωσαν προσωρινά την ελπίδα του Περισσού ότι τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να τους προσέφεραν μία ανάσα, η οποία θα τους απεγκλώβιζε από την εκλογική στασιμότητα. Πόσο μάλλον όταν τα δεδομένα των ευρωεκλογών είχαν εκτιμηθεί ως δυσοίωνα.

Δείτε ακόμα:  ΚΙΝΑΛ: Ενα βήμα πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Γ. Παπανδρέου -Ποιοι βουλευτές τον πιέζουν να κατέβει

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατάφερε να αλώσει την εκλογική βάση του ΚΚΕ, αλλά ούτε και το ΚΚΕ μπόρεσε να παρουσιαστεί ως θελκτική εναλλακτική λύση στους αριστερούς ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη τους στον Αλέξη Τσίπρα. Εν τέλει, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, παρά τα χαμόγελα και την θερμή υποδοχή της Φώφης Γεννηματά από ένα πλήθος νεολαίων, συμφώνησαν ότι τα αποτέλεσμα δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Κυρίως προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Αν μη τι άλλο, όμως, η τρίτη θέση θωρακίζει την πρόεδρο, ειδικά μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου που επέλεξε, ερχόμενη σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μία ανάσα πριν από τις κάλπες.

Δείτε ακόμα:  Ανατρεπτικά στοιχεία για τη δολοφονία του Καποδίστρια!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ V ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 1-0

Τα πρώτα exit polls άφησαν να εννοηθεί ότι η Χρυσή Αυγή, έστω και μετά βίας, στάθηκε όρθια. Τελικά η πτώση ήταν μεγαλύτερη από όσο είχε φανεί αρχικά, με αποτέλεσμα να υποκύψει στις πολιτικές πληγές της. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου δεν λύγισε τόσο από το βάρος μίας δίκης που μετράει πλέον τρία χρόνια και κάτι. Ούτε από το αποκλεισμό της από τα ΜΜΕ. Λύγισε κυρίως από την δυναμική είσοδο στο προσκήνιο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία έδωσε διέξοδο σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αναζητούσαν μία εθνικιστική ταυτότητα, αλλά όχι νεοναζιστική και τραμπούκικη.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να πέρασε με σχετική άνεση το κατώφλι του 3%, αλλά μένει να δούμε αν θα αποτελέσει έναν ακόμα διάττοντα αστέρα του πολιτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα προσωποκεντρικό κόμμα, το οποίο στηρίζεται στο ταλέντο «πωλητή» που έχει ο αρχηγός του. Αν με την είσοδό του στη Βουλή μετεξελιχτεί σε κάτι πιο δομημένο ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Δείτε ακόμα:  Νίκος Καντερές: «Αποκούμπι» για δικαιολογίες είναι η κλιματική κρίση

Βαρουφάκης V όλων ανεξαιρέτως

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε το χρυσό εισιτήριο, ώστε να συνεχίσει τον «μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας», όπως τον έχει ο ίδιος χαρακτηρίσει. Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στα γραφεία του κόμματος, με τα στελέχη του να αγκαλιάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται για πολιτικά θορυβώδη είσοδο στη νέα Βουλή. Αν μη τι άλλο, σε σύγκριση με το 2015, που είχε κυβερνητικές ευθύνες, τώρα θα μπορεί με την άνεση του αντιπολιτευόμενου να ξεδιπλώσει το ρητορικό ταλέντο του και βέβαια την έκδηλη τάση του να δίνει παράσταση. Για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αγαπημένος στόχος του…

protothema.gr