Επιστολή κόλαφος προς Τσεβά και Λαμπίρη για το κλείσιμο της βιβλιοθήκης Marie Blanche στη Ραφήνα

Επιστολή κόλαφος της Δρ. Νίκης Τσιρώνη προς την δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κα Δήμητρα Τσεβά και προς την Αντιδήμαρχο κα Χριστίνα Λαμπίρη, για το κλείσιμο της βιβλιοθήκης Marie Blanche στη Διασταύρωση Ραφήνας. Η κα Τσιρώνη απαντά προσωπικά στις δύο προαναφερόμενες κυρίες για όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και δίνει απαντήσεις μία μπρος μία σε όλα…

Προς:

Τη Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Δήμητρα Τσεβά

Την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Χριστίνα Λαμπίρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

2 Απριλίου 2024

Στα δύο πρόσφατα δημοτικά συμβούλια, της 15ης Φεβρουαρίου και της 21ης Μαρτίου 2024, η κ. Δήμαρχος και η κ. Αντιδήμαρχος πολιτισμού αναφέρθηκαν για μία ακόμη φορά ερήμην μας, αλλά το κυριότερο με ελλιπή στοιχεία, στη Βιβλιοθήκη Marie Blanche. Δεν ασκούμε πολιτική, και ως εκ τούτου αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο χρειάζονται οι ανακρίβειες και τα ανυπόστατα υπονοούμενα, τη στιγμή που η δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα να παύσει τη συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ (ΑΜΚΕ), βάσει του νόμου και όπως άλλωστε αναφερόταν και στο αρχικό συμφωνητικό συνεργασίας με τον καταργηθέντα ΔΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού αναφέρθηκε σε πρόταση που απευθύνθηκε προς τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche να δωρίσει τη Συλλογή της στον Δήμο (συνεδρίαση 15/02). Στη συνέχεια, η δήμαρχος αναφέρθηκε σε έγγραφη πρόταση συνεργασίας προς τη Βιβλιοθήκη (συνεδρίαση 21/03). Μπορούμε να δούμε κι εμείς αυτά τα έγγραφα που δεν λάβαμε ποτέ;

Τα μόνα έγγραφα που λάβαμε και έχουμε στα χέρια μας, είναι δύο, και αναφέρονται στην έξωση της Βιβλιοθήκης εντός 5 ημερών! Πρόκειται για το από 05-02-2024 με αρ. πρωτ. 1991 έγγραφο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ως την υπ’ αριθμ. 69/07-02-2024 απόφαση της κ. Δημάρχου Ραφήνας, η οποία εστάλη με email, ενώ στην συνοδευτική επιστολή καλούμασταν και πάλι για την απομάκρυνση των βιβλίων. (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ)

Η επανειλημμένη αναφορά σε αποκλειστική χρήση του χώρου, δεν ισχύει στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να δημιουργούνται εντυπώσεις. (!) Το κλειδί βρισκόταν στα χέρια των υπαλλήλων του ΔΟΠΑΠ, όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Σπύρος Λουκάτος την επιτροπή καταγραφής απογραφής, που βρέθηκε στον χώρο του αναψυκτήριου στις 15 Φεβρουαρίου. Το θέμα ήταν να μην το έχουμε και εμείς στα χέρια μας, παρά το γεγονός ότι στον χώρο υπήρχαν -πέραν των βιβλίων- και προσωπικά μας αντικείμενα.

Είναι σαφές ότι η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού δεν γνώριζαν, αλλά και πότε δεν φρόντισαν να μάθουν την ιστορία της πρωτοβουλίας της Βιβλιοθήκης, τη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου και τον τρόπο λειτουργίας της. Όπως δεν γνώριζαν ότι ο χώρος παραδόθηκε γυμνός, όπως επεστράφη και από εμάς στη δημοτική αρχή.

Η φροντίδα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της επίβλεψης και της διαμόρφωσής του, την οποία επαίνεσε η κ. Λαμπίρη και στις δύο αναφερθείσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν έργο της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ, η οποία φρόντισε ιδίοις κόποις και εξόδοις την ανάδειξή του και την ένταξή του στον ιστό της ζωής της περιοχής. Φυσικά όλες οι βελτιώσεις παρέμειναν στο κτήριο, υπέρ του Δήμου και μάλιστα άνευ τινός ανταλλάγματος. Πέραν της αρχικής διαμόρφωσης, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, της αγοράς αναλωσίμων, επισκευών και βελτιώσεων, αλλά και η μεταφορά, ταξινόμηση και συντήρηση βιβλίων, καθώς και οι εκδηλώσεις της γίνονταν με φροντίδα και έξοδα της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σχετικά με την πρόσβαση των δημοτών στη Βιβλιοθήκη, δεν ετέθη ποτέ θέμα «άδειας» από εμάς, όπως ανέφερε η κ. Λαμπίρη (συνεδρίαση 21/03), αλλά πρακτικό θέμα δικής μας διαθεσιμότητας ή εναλλακτικά διάθεσης δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα διασφάλιζε το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχει υπάρξει ένας δημότης που να ζήτησε πρόσβαση και μην εξυπηρετήθηκε το συντομότερο. Κι ακόμη, ότι το θέμα είχε τεθεί στον πρώην Δήμαρχο, ο οποίος είχε κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυσή του μέσα στο τρέχον έτος.

Στην δια ζώσης συνάντηση με τη Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, δηλώσαμε πρόθεση συνεργασίας με το Δήμο και αναφέραμε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω συνεργασία μας και αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης, με μόνο αίτημα από πλευράς μας την ασφάλεια των βιβλίων, για να λάβουμε ως απάντηση από τη Δήμαρχο την διαβεβαίωση ότι «οι δημοτικοί χώροι βανδαλίζονται» και, ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να πάρουμε τα βιβλία μας και να φύγουμε!

Στη βάση αυτή, για ποια καλή θέληση μιλούν η κ. Τσεβά και η κ. Λαμπίρη;

ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΜΚΟ!

Η υποτιμητική αναφορά της δημάρχου σε «αγνώστου προελεύσεως ΜΚΟ», αφενός προκαλεί έκπληξη, αφετέρου δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών σε όσους έλαβαν γνώση των αναφορών αυτών, δυσφημίζει την ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ και στηλιτεύει το έργο της παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δεσμεύεται από το καταστατικό και τον σκοπό της να μην αποκομίζει κέρδη από την όποια δραστηριότητα.

Αν είχε διατρέξει το διαδίκτυο η δημοτική αρχή θα είχε επισημάνει την 25ετή λειτουργία της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Simon Fraser, και πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Κέντρο Δελφών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων του ΥΠΠΟ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Ελένης Νάκου, κλπ. Ή έστω ας κοίταζαν οι κυρίες Τσεβά και Λαμπίρη την αρθρογραφία του κ. Β. Στρουβέλη, που δίνει το ιστορικό της ΑΜΚΕ μαζί με τις αιτιάσεις της κ. Λαμπίρη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/groups/2055220434816669/?multi_permalinks=2202195546785823&ref=share

Δεν έχουμε την απαίτηση η δημοτική αρχή να γνωρίζει τον χώρο του βιβλίου, όπως εμείς που εργαζόμαστε ερευνητικά επί 20 χρόνια στο αντικείμενο, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική για να αντιληφθεί κανείς ότι η καταλογογράφηση 10.000 τόμων χρειάζεται προϋπολογισμό υλοποίησης. Λυπούμαστε που δεν διαθέταμε τα 25.000 ευρώ που χρειαζόταν. Το έργο αυτό αναλάβαμε να το διεκπεραιώσουμε σε εθελοντική βάση και σε σύνδεση με τον δανεισμό βιβλίων, τα οποία καταγράφονταν και στη συνέχεια παραδίδονταν στους αναγνώστες. Για την ιστορία να πούμε ότι ο τελευταίος δανεισμός βιβλίων έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα της καταγραφής -απογραφής της Βιβλιοθήκης και παράδοσης των κλειδιών στο γραφείο Δημάρχου. Ωστόσο, οι δωρεές μας είναι τεκμηριωμένες με έγγραφα (όπως αυτό της κ. Κατσέλη, το οποίο ανέφερε η Δήμαρχος στις 21/03, και το οποίο αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί το έφερε στο συμβούλιο, καθώς βεβαιώνει ότι η δωρεά έγινε προς τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche!) και λεπτομερές φωτογραφικό υλικό από την κάθε Συλλογή.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ MARIE BLANCHE

Σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία έθετε πάντα το πλαίσιο λειτουργίας της, είχε άποψη για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, έτσι ώστε να συνάδει με τον χώρο και να συμβάλει δημιουργικά -και όχι ανταγωνιστικά- στις εκδηλώσεις του ΔΟΠΑΠ.

Το λογότυπο του ΔΟΠΑΠ υπάρχει σε όλες τις αφίσες των εκδηλώσεών μας εκτός από:

1) το συνέδριο του περυσινού Μαρτίου το οποίο διοργανώθηκε σε δύο γλώσσες από διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (Harvard, Oxford, ACG, ΕΙΕ, ΕΔΑΣ), και το οποίο δεν ενέπιπτε στις τοπικές δράσεις

2) την εκδήλωση παρουσίασης του Ιωσήφ Βιβιλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου μετά την κατάργηση του ΔΟΠΑΠ

Ακόμη και στην αφίσα της τελευταίας εκδήλωσης της Βιβλιοθήκης στις 11 Φεβρουαρίου, με την προβολή της ταινίας του Σπύρου Βρεττού, όπου η δημοτική αρχή είχε προσκληθεί να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό, αναφέρεται η αιγίδα του Δήμου.

Στο τέλος της παρούσας επιστολής, θα βρείτε τον κατάλογο των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης με σήμανση τυχόν κόστους παρακολούθησης. Η απολύτως συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων ήταν δωρεάν, με εξαίρεση ένα βιωματικό εργαστήριο ψυχολογίας και τα μαθήματα βιβλιοδεσίας για τα οποία ζητήσαμε την αρωγή επαγγελματία βιβλιοδέτη (προφανώς επ’ αμοιβή) και τα οποία είχαν σημαντικό κόστος υλικών. Το ενδεικτικό κόστος συμμετοχής στα εν λόγω εργαστήρια κάλυψε τα έξοδα αυτά, και ούτε ένα ευρώ δεν «μπήκε» στο ταμείο της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ. Εδώ καταρρέει και η ρητορική της κ. Λαμπίρη περί κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Η ΧΟΡΗΓΙΑ;

Μία τελευταία αναφορά στο θέμα του εθελοντισμού, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Λαμπίρη. Άλλο πράγμα ο εθελοντισμός και άλλο η χορηγία. Η πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ, αντίθετα με άλλες ΑΜΚΕ επιχειρηματιών και μεγάλων οργανισμών, δεν είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως χορηγός του Δήμου, πέραν των όσων κατάφερε με πολύ κόπο και διάθεση να κάνει.

Αυτό που επιστρέφετε στους δημότες, κυρία δήμαρχε και κυρία αντιδήμαρχε πολιτισμού, είναι το κτήριο και όχι η Βιβλιοθήκη με τους ανθρώπους και τις δράσεις τους. Σπαταλήσατε ένα πολύτιμο δυναμικό που έκανε τον Δήμο γνωστό με θετικό πρόσημο πέρα από τα όριά του, διασυνδέοντάς τον με φορείς κύρους, προκειμένου να αποδείξετε την εξουσία σας απέναντι σε όλους και σε όλα.

Παρακαλούμε να σταματήσει εδώ το θέμα και να αποκατασταθεί η φήμη τόσο της ΑΙΝΟΣ ΑΜΚΕ όσο και της εκπροσώπου της κ. Τσιρώνη.

Προς ενημέρωση σας και μόνο, ενδεικτικά παραθέτουμε δράσεις και εκδηλώσεις της ΑΙΝΟΣ που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης ΔΩΡΕΑΝ, αν και δεν είχαμε αναλάβει καμμία υποχρέωση να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις δράσεις μας. Σημειωτέον, ότι μέσω αυτών, προβλήθηκε ο Δήμος Ραφήνας, καθώς οι δράσεις αυτές, εξασφάλισαν τεράστια απήχηση με την ανάρτησή τους στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με μέσο όρο επισκεπτών, τις 50.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καμμία προσπάθεια δεν περισσεύει στον χώρο του πολιτισμού, κυρία Δήμαρχε, και η έξωση μιας βιβλιοθήκης δεν σκεπάζεται με ανεδαφικές αιτιάσεις. Ευχόμαστε να δώσετε μία επάξια αυριανή ημέρα στο χώρο του αναψυκτηρίου, και να διευρύνετε με γνώση και σύνεση την επιμόρφωση των δημοτών.

Με εκτίμηση,

Δρ Νίκη Τσιρώνη

Νόμιμη εκπρόσωπος της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ [ΑΜΚΕ],

Πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Marie Blanche,

Eρευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,

Eπισκέπτρια καθηγήτρια στο Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Simon Fraser, Vancouver

Εταίρος του American College of Greece

Εκ μέρους του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, των Φίλων και των Εθελοντών της Βιβλιοθήκης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ MARIE BLANCHE

2022-2024

 

28 Ιανουαρίου 2022

Διαδικτυακή διάλεξη της Ασπασίας Παυλοπούλου (ΙΙΕ/ΕΙΕ), «Μη Έλληνες στην αθηναϊκή κοινωνία των κλασικών χρόνων. Η εμπειρία της ετερότητας και η σημασία της για τον σύγχρονο κόσμο»

Ανάρτηση της ομιλίας στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/mi-ellines-klasika-xronia/

ΔΩΡΕΑΝ

10 Φεβρουαρίου 2022

Διαδικτυακή διάλεξη Κωνσταντίνου Στάϊκου, «Βιβλιοθήκες Βυζαντινών Λογίων στη Δύση»

Ανάρτηση της ομιλίας στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/bibliothikes-ton-byzantinon-logion-sti-dysi/

 

ΔΩΡΕΑΝ

9-12 Μαρτίου 2022

Διεθνές συνέδριο για τη Θεοτόκο πέρα από Σύνορα

Διοργάνωση: Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών, Oxford Centre for Byzantine Research – Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Vancouver CA

Με τη συμμετοχή των: Averil Cameron (Oxford), Margaret Mullett (Dumbarton Oaks, Washington D.C.), Maria Vassilaki (Παν/μιο Θεσσαλίας), Robin Cormack (Courtauld Institute, London), Evangelos Chryssos (Athens), Nektarios Zarras (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ειρήνη Πάνου (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), Σταυρούλα Σολωμού (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Francesca del’Acqua (Παν/μιο Salerno), Ιόλη Καλαβρέζου (Παν/μιο Harvard), Alexander Lingas (City University, Λονδίνο), Αθανάσιος Σέμογλου (ΑΠΘ), Μελίνα Παϊσίδου (ΑΠΘ), Nicol Praxton-Sullo (Princeton), Gregory Nagy (Παν/μιο Harvard), Richard Price (Παν/μιο Λονδίνου), Mary Cunningham (Παν/μιο Nottingham), Alice Kateusz (Λονδίνο), Annemarie Weyl-Carr (USA), Sarah Wagner-Wassen (Catholic University of Leuven), Μαρία Ευαγγελάτου (Παν/μιο Santa Cruz, California), Emmanuel Gergis (Agora University), Maximos Constas (Hellenic College Holy Cross),  Robert Kitchen (Stockholm), Michael Kitsos (Παν/μιο Toronto), Magdalene Laptas (Παν/μιο Warsaw), Sebastian Brock (Oxford University), Maria Lidova (Ρωσική Ακαδημία Επιστημών), Isabella Baldini (Παν/μιο Bologna), Ελένη Χρυσάφη (ΑΠΘ), Sabrina Higgins (Simon Fraser, Vancouver).

ΔΩΡΕΑΝ

14 Απριλίου 2022

Δρ Νίκη Τσιρώνη, «Ω γλυκύ μου έαρ. Θρήνοι της Άνοιξης», Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα τον θρήνο της Θεοτόκου στη βυζαντινή παράδοση. Ανάρτηση της διάλεξης στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/o-glyky-mou-ear-thrinoi-tis-anoiksis/

ΔΩΡΕΑΝ

24 Απριλίου 2022

Ζωίτσα Γκιννή, (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), «Συντήρηση και τεκμηρίωση. Η περίπτωση των κωδίκων». Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα τη συντήρηση κωδίκων με δείγματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ανάρτηση της διάλεξης στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/syntirisi-kai-tekmiriosi-i-periptosi-ton-kodikon/

 

ΔΩΡΕΑΝ

  28 Απριλίου 2022

Κώστας Θεολόγου, (ΕΜΠ) «Χώρος και ήθος: το αναπόδραστο πολιτισμικό δίπολο για την καλλιέργεια της ιδιότητας του πολίτη». Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα την πολιτότητα. Ανάρτηση της διάλεξης στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/choros-kai-ithos/

ΔΩΡΕΑΝ

20 Μαΐου 2022

Γιώργος Καλόφωνος, (ιστορικός-βυζαντινολόγος, Διευθυντής της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, «Το βιβλίο και το όνειρο στο Βυζάντιο»

Διαδικτυακή διάλεξη για την ιστορία και τη θεματική ανάπτυξη των ονείρων στο Βυζάντιο και την παρουσία βιβλίων στα ονειρικά τοπία που καταγράφονται στις πηγές.

Ανάρτηση της διάλεξης στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR

https://www.blod.gr/lectures/oneira-sto-byzantio/

 

ΔΩΡΕΑΝ

16 Ιουνίου 2022

Ξένη Μουχίμογλου, «Η Σμύρνη των Ελλήνων και ο Μπουτζάς της Σμύρνης». Διαδικτυακή διάλεξη της συγγραφέως με εισαγωγή από τον π. Νικόλαο Πούλη.

 

 

 

ΔΩΡΕΑΝ

27 Οκτωβρίου 2022

Βερονίκ Μάγκνες, «Παναγίες των Κυκλάδων». Διάλεξη στο πλαίσιο του προγράμματος Η Θεοτόκος πέρα από Σύνορα (ΙΙΕ-ΕΙΕ, Πανεπιστήμιο Simon Fraser). Διαδικτυακή διάλεξη.

ΔΩΡΕΑΝ

Νοεμβρίου 2022

Véronique Magnes, « La Vierge au-delà des frontières ». Διάλεξη στο πλαίσιο του προγράμματος Η Θεοτόκος πέρα από Σύνορα (ΙΙΕ-ΕΙΕ, Πανεπιστήμιο Simon Fraser). Διαδικτυακή διάλεξη στα γαλλικά για το centre francohellénique

Ανάρτηση της διάλεξης στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD.GR https://www.blod.gr/lectures/panagia-kykladon/

 

ΔΩΡΕΑΝ

15-22 Νοεμβρίου 2022

Φιλοξενία της μεταφράστριας Clara Vilain στον χώρο της Βιβλιοθήκης Marie Blanche στο πλαίσιο του προγράμματος Levé d’encres (Atlas-association pour la promotion de la traduction litteraire)

ΔΩΡΕΑΝ

15 Δεκεμβρίου 2022

Gilles Decorvet, “Conteur” (Ελβετία). Διαδικτυακή αφήγηση παραμυθιών της Ελλάδας και της Κύπρου

ΔΩΡΕΑΝ

26 Ιανουαρίου 2023

Θάνος Μαρκόπουλος, (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. γραμματέας Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών) «Η εκπαίδευση στα βυζαντινά χρόνια». Διαδικτυακή διάλεξη Βιβλιοθήκης Marie Blanche

 

ΔΩΡΕΑΝ

30 Ιανουαρίου 2023

Alicia Maravelia, (Αιγυπτιολόγος με ειδίκευση στην αρχαιοαστρονομία), « Jean-François Champollion, la langue égyptienne et le déchiffrement de l’écriture hiéroglyphique : 200 ans de voyage égyptologique »

 

ΔΩΡΕΑΝ

9 Φεβρουαρίου 2023

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, (καθηγητής γλωσσολογίας), «Το πάθος μου, η γλώσσα μου. Θεμελιώδεις αρχές της γλώσσας» με εισαγωγή του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου (Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ανάρτηση στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη

https://www.blod.gr/lectures/to-pathos-mou-i-glossa-mou-themeliodeis-arhes-tis-glossas/

 

 

ΔΩΡΕΑΝ

11 Μαρτίου 2023

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Συναισθήματα στην Ιστορία και την Ψυχολογία: Χρόνος, Φύλο, Κοινωνία»

Συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (Washington D.C.), το American College of Greece, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

 

ΔΩΡΕΑΝ

20 Μαρτίου, 24 Μαρτίου, 31 Μαρτίου, 3 Απριλίου 2023

Κύκλος σεμιναριακών συναντήσεων της Αλεξάνδρας Δημητρίου με θέμα «Η αναζήτηση της προσωπικής ειρήνης». Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

 

ΔΩΡΕΑΝ

30 Μαρτίου 2023

Έλενα Παπασταύρου (αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, ΥΠΠΟ), « Influences byzantines dans l’art occidentale durant le Moyen Age »

Υβριδική διάλεξη στον χώρο της Βιβλιοθήκης Marie Blanche με αναμετάδοση στη Γαλλία.

ΔΩΡΕΑΝ

13 Απριλίου 2023

Δρ Νίκη Τσιρώνη, «Ο θρήνος του δικού και του άλλου»

Βερονίκ Μάγκνες, video «Τα σπασμένα σώματα»

Πόπη Συνοδινού «Ο δικός μου επιτάφιος» (με ανάγνωση από τον Κώστα Γανωτή). Υβριδική παρουσίαση.

ΔΩΡΕΑΝ

30 Μαΐου 2023

«Ποίηση και Μουσική. Ο ιδιαίτερος λόγος της Μαρίας Κανδύλη»

Παρουσίασαν οι: Κώστας Παπασπήλιος (συγγραφέας και δισκογραφικός παραγωγός), Άντα Σπηλιωτοπούλου (ηθοποιός) και Χρυσεικόνα Θεολόγου (ηθοποιός).

Μουσική επένδυση: Δημήτρης Καρασταμάτης. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

 

ΔΩΡΕΑΝ

30 Ιουνίου 2023

Présentation de la bibliothèque Marie Blanche et du Centre franco-hellénique. Παρουσίαση για τους επισκέπτες της Union des Français de l’Etranger

Οπτικοακουστική ξενάγηση στην έκθεση του Στέφανου Ζαννή (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη), με σύντομη απόδοση στα γαλλικά από την Αγγελική Παπαδάκη. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

 

ΔΩΡΕΑΝ

Ιουλίου 2023

Emily Chesley, (Princeton University, Greek Fulbright Commission), “Grief, Lament, Scapegoating Shock. Emotional response to war in the early Byzantine East”

 

Respondents: Dr Yiannis Petropoulos, Dr Niki Tsironis, Revd. Leonard Doolan. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

16 Ιουλίου 2023

Μνήμη ΙουλίουΕκδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Παρουσίαση του πρότζεκτ ντοκυμαντέρ μικρού μήκους Lumen της Ειρήνης Τζούλια για την πυρκαγιά στο Μάτι

Έκθεση δύο εικαστικών έργων του γλύπτη Λάζαρου-Φίλιππου Παπαδόπουλου, «Το Νησί» και «Η Δέηση»

Οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου «Επιζώντες» της Diane Katsiafika

“Instant Memories”, video art από τη Veronique Magnes

Κινηματογραφική απόδοση της Ελένης Αγγελοπούλου του τραγουδιού που γράφτηκε για την τραγωδία στο Μάτι. Μουσική και στίχοι: Χρήστος Σερενές, ερμηνεία: Αλεξάνδρα Κονιάκ.

Κειμενολογικός σχολιασμός του θρήνου από τη Δρ Νίκη Τσιρώνη

«Συλλογικό τραύμα». Παρέμβαση από την ψυχοθεραπεύτρια Ξένια Μαστροκάλου. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

25 Σεπτεμβρίου 2023

Παρουσιάσεις βιβλίων για τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ρένα Μαραζιώτη, «Ελιάν. Ζωή μέσα από τα συντρίμμια».

Με τη συμμετοχή του μουσικοπαιδαγωγού Πάνου Τσαπαρά, της εκπαιδευτικού Εύης Γκατζοπούλου, και της διευθύντριας του ΙΣΑ, Εύης Καζά. Ανθούλα Βαμπουρέλη, «1922. Με το κλειδί στον κόρφο».

Με τη συμμετοχή του Ελληνικού Λυκείου Ελληνίδων. Παράρτημα Ραφήνας. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

29 Σεπτεμβρίου 2023

Η ιστορία και η τέχνη του βιβλίου. Δρ Νίκη Τσιρώνη, «Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο».

Φρόσω Γανιάρη, «Μία βιβλιοδέτρια από το Παρίσι στη Ραφήνα»

Βερονίκ Μάγκνες, «Η τέχνη του βιβλίου, Aenigma Est». Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

3 Οκτωβρίου 2023

Κύκλος Ψυχολογίας, Δρ Νίκη Τσιρώνη, ιστορικό-σύμβουλο ψυχικής υγείας, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. «Συναίσθημα και σώμα».  Διαδραστικό σεμινάριο. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 30 ΕΥΡΩ

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

Σεμινάρια βιβλιοδεσίας και ιστορίας του βιβλίου. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 10 ΕΥΡΩ / ΩΡΑ

12 Νοεμβρίου 2023

Εθελοντική δράση της Βιβλιοθήκης Marie Blanche για τον καθαρισμό και την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών του Μαραθωνίου Δρόμου.

ΔΩΡΕΑΝ

14 Δεκεμβρίου 2023

Δρ Νίκη Τσιρώνη, (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), «Ανιχνεύοντας το συναίσθημα στα artist’s books»

Με αφορμή την έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

ΔΩΡΕΑΝ

14 Δεκεμβρίου 2023

Παναγιώτης Καμπάνης, Προϊστάμενος τμήματος Αρχαιολογικών Συλλογών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, «Τάματα: Σμα πάσχον, ψυχή λγοσα» από τη συλλογή της Λόλας Νταϊφά

Ανάρτηση στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη

https://www.blod.gr/lectures/tamata-s-ma-pashon-psyhi-lgo-sa-apo-ti-syllogi-tis-lolas-ntaifa/

Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

15 Δεκεμβρίου 2023

Τα δώρα της γιορτής. Έκθεση και μπαζάρ χειροποίητων καλλιτεχνικών δημιουργιών της Φρόσως Γανιάρη, της Όλγας Φραγκιουδάκη, της Βερονίκ Μάγκνες, της Catherine Aubert και της Δήμητρας Παπαδημητροπούλου.

ΔΩΡΕΑΝ

18 Δεκεμβρίου 2023

Κύκλος Ψυχολογίας, Δρ Νίκη Τσιρώνη, (Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων), «Το συναίσθημα της γιορτής». Διαδραστικό σεμινάριο. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 20 ΕΥΡΩ

Ιανουάριος 2024

Σεμινάρια βιβλιοδεσίας και ιστορίας του βιβλίου. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 10 ΕΥΡΩ / ΩΡΑ

20 Ιανουαρίου

Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Γιώργος Μπανιώκος και Ντένια Αθανασοπούλου. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

 

 

 

ΔΩΡΕΑΝ

11 Φεβρουαρίου

Αγιασμός, παρουσίαση του βιβλίου για την Αγία Μαρία των Παρισίων και προβολή ταινίας «Υπέρ χιόναν…» του Σπύρου Βρεττού. Ζωντανά στον χώρο της Βιβλιοθήκης

ΔΩΡΕΑΝ

14 Μαρτίου

Κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Marie Blanche και μετακόμιση των Συλλογών της

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜOΤΕΣ?

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.