Φόβοι για τον δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη – Ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση

Οι αυξημένες επενδύσεις για την καταπολέμηση ασθενειών που μέχρι πρόσφατα είχαν παραμεληθεί από τη Δύση, όπως αυτή του δάγκειου πυρετού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στις πιο φτωχές χώρες, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Politico.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον περασμένο Αύγουστο στο Παρίσι έγινε για πρώτη φορά ειδική απολύμανση, κατά του κουνουπιού – τίγρη, μια πρακτική που συνήθως περιορίζεται σε τοποθεσίες με τροπικό κλίμα.

«Η απολύμανση ήταν μια απτή επιβεβαίωση όσων είχαμε ήδη στις στατιστικές περί δημόσιας υγείας: ο δάγκειος πυρετός, η θανατηφόρα ασθένεια που μεταφέρεται από τα κουνούπια, έχει πραγματικά φτάσει στην Ευρώπη».

Πράγματι, το 2022, στην Γηραιά Ήπειρο καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα της νόσου από όσα είχαμε δει την προηγούμενη δεκαετία. Πρόκειται για μια απειλή της δημόσιας υγείας, αλλά και μια ευκαιρία για τις φαρμακοβιομηχανίες να λανσάρουν εμβόλια και θεραπείες κατά του δάγκειου πυρετού.

Η συγκεκριμένη ασθένεια είχε παραμεληθεί από τους κολοσσούς παραγωγής φαρμάκων, καθώς έπληττε κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, οι οποίες δεν προσφέρουν μεγάλα περιθώρια για κέρδη.

Σε πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, η παραγωγή εμβολίων για την ασθένεια δε θα ωφελήσει μονάχα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και τις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες εδώ και χρόνια παλεύουν με τον δάγκειο πυρετό. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, μια τέτοια υπόθεση θα ήταν λάθος.

Το πρόβλημα με το δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη
Όπως αναφέρει το Politico, η άνοδος των κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού στη Δύση, θα μπορούσε να κάνει την πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα εξαιρετικά πιο δύσκολη, από τους ευάλωτους πληθυσμούς που το χρειάζονται περισσότερο.

Αφενός, αυτό συμβαίνει διότι οι φαρμακοβιομηχανίες αυτή τη στιγμή αναπτύσσουν εμβόλια και θεραπείες που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις χώρες όπου το φορτίο της νόσου είναι υψηλότερα (καθώς προτεραιότητά τους είναι να εξυπηρετήσουν τη Δύση), αφετέρου επειδή «τα εύπορα κράτη καταλήγουν να κρατούν όλα αυτά τα φάρμακα για τον εαυτό τους», ακόμα και εάν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και τα κράτη «μεσαίου εισοδήματος».

Σημειώνουμε όσον αφορά την Ευρώπη, το κουνούπι – τίγρης αυτή τη στιγμή εντοπίζεται κυρίως στο Νότιο τμήμα της ηπείρου, όμως υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν 65 κρούσματα του δάγκειου πυρετού στη Γαλλία και 6 στην Ισπανία.

Αν και συνήθως, η ασθένεια προκαλεί ήπια (ή και καθόλου) συμπτώματα, ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, εμετό, αιμορραγία από τα ούλα, πόνο στο στομάχι, ακόμα και θάνατο.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.