Καύσωνας «Κλέων»: Ποιες εργασίες σταματούν υποχρεωτικά – Πρόστιμο 2.000 ευρώ για τους παραβάτες

Υποχρεωτική παύση εργασιών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Σε ποια περίπτωση θα πληρώνουν πρόστιμο οι εργοδότες.

Σε «καμίνι» έχει μετατρέψει σχεδόν όλη την Ελλάδα ο καύσωνας «Κλέων». Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν αφόρητη την κατάσταση και την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Τα αρμόδια υπουργεία από την αρχή της εβδομάδας, μετά από συνεχείς συσκέψεις, αποφάσισαν μία σειρά από μέτρα έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών είναι και η υποχρεωτική παύση εργασιών για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 42 βαθμούς και η υγρασία το 14%, ή τους 40 βαθμούς και η υγρασία το 20%. Η παύση εργασιών αφορά το διάστημα 12:00 με 17:00 και ισχύει για τις οικοδομές, τα εργοτάξια, τα delivery και γενικώς όσους εργάζονται εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο.

Παράλληλα, τηλεργασία συστήνεται σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως και η οργάνωση του χρόνου εργασίας με αλλαγές στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε και η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τις υπαίθριες εργασίες, όπως καπέλα, γυαλιά, νερό κλπ., σε όσους εργάζονται σε υπαίθριο χώρο.

Οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την κατάσταση και προφανώς δεν επιχειρούν να κάνουν παραγγελίες για delivery στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, πάντα υπάρχουν και αυτοί που δεν σέβονται τίποτα και καταστρατηγούν κάθε κανόνα και έννοια ηθικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν και καταστήματα που παρά τις απαγορεύσεις επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κάνουν delivery στο διάστημα 12:00 με 17:00. Μάλιστα, μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Open υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για τέτοιου είδους παραβάσεις, που όπως αναφέραμε μπορούν να επιφέρουν πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Καύσωνας Κλέων: «Λιώνει» η χώρα από τα 40άρια
Kαύσωνας σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται και σήμερα Σάββατο με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 41-43 βαθμούς κελσίου κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα, ο «Κλέων» θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί ενώ αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο τις θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα:

Η πρόβλεψη για σήμερα

Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το meteo.gr

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-40 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-41 και ενδεχομένως τοπικά 42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-38 βαθμούς.

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο σε πέντε περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.