Κακοκαιρία “Barbara”: Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3-2-2023, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ”ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (”BARBARA”) στη Χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Ειδικά για την Αττική:

Χιονοπτώσεις

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, έχοντας επαρκή ποσότητα αλατιού στις αποθήκες της αλλά και στα προσωρινά σημεία αποθήκευσης ενώ αναμένεται να τοποθετήσει εκχιονιστικά και μηχανήματα έργου σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της.

Αντίστοιχα, θα πρέπει και οι Δήμοι να προβούν στις ενέργειες που τους αναλογούν στους δημοτικούς δρόμους που είναι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, καθώς και να ενημερώσουν τους πολίτες για τους θερμαινόμενους χώρους της περιοχής τους οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για προσωρινή φιλοξενία κοινού, κατά τις ήμερες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν το έργο των κρατικών υπηρεσιών και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα στο: https://bit.ly/3X44qq9

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.