Κακοκαιρία: Ενεργοποίηση του 112 για αυτές τις περιοχές – «Περιορίστε τις μετακινήσεις»!

Η κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα οδήγησε στην ενεργοποίηση του 112, για την Εύβοια, τη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Ήδη, η ΕΜΥ αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε για την κακοκαιρία, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σήμερα σε πολλές περιοχές. Με την ενεργοποίηση του 112, καλούνται όσοι βρίσκονται στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Μαγνησία και τις Σποράδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε κεντρικής και βόρεια Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.

 

Κακοκαιρία: Πού αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σήμερα.

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για το κύμα κακοκαιρίας, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν σήμερα την ανατολική χώρα.

Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και τοπικά επικίνδυνα μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια. Από τις προμεσημβρινές ώρες έως και το απόγευμα το ίδιο αναμένεται στην υπόλοιπη Εύβοια, την Αττική και τη Βοιωτία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, οι περιοχές που θα πληγούν σήμερα, Κυριακή, είναι:

Τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στη Χαλκιδική και την Πιερία) καθώς και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας,

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες,

Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες στην Εύβοια,

Από τις προμεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες στην Αττική, τη Βοιωτία και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
Κατά διαστήματα από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Κακοκαιρία: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα, η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

– Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η ΕΜΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

– Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

– Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

– Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

– Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

– Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

– Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των τοπικών αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.