«Καμπανάκι» από το ΕΟΔΥ για τον Στρεπτόκοκκο – Πώς θα «θωρακίσουμε» τα παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς φέτος έχει παρουσιαστή έξαρση περιστατικών και μέσα σε ένα χρόνο εντοπίστηκαν 94 κρούσματα.

«Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ενενήντα τέσσερα (94) περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και είκοσι τρεις (23) θάνατοι, εκ των οποίων έντεκα (11) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.» αναφέρει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Πρόσφατα καταγράφηκαν δύο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, εκ των οποίων το ένα κατέληξε, στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη.

Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Όχι πανικός

«Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι γιατί είναι πολλά τα… Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί και είναι λογικό», τονίζει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ».

«Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδάκι ξεκινήσει και περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λες την κλινική εικόνα του παιδιού, δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως μπαίνει σε θεραπεία».

«Επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι σε μεγάλη έξαρση, αμέσως, είτε είναι ενήλικας και έχει υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να πάμε στον γιατρό, να μπορέσει να βγάλει τη διάγνωση και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου», συμπληρώνει.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α

Πρόκειται για ένα κοινό βακτήριο. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ, πολλοί από εμάς το φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς όμως να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξη. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.

Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι δυνατόν κάποιοι να φέρουν τα βακτήρια και να μπορούν να τα μεταδώσουν χωρίς οι ίδιοι να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης. Βέβαια ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Στρεπτόκοκκος: Πώς θα «θωρακίσουμε» τα παιδιά

Ο στρεπτόκοκκος ξεκινάει σαν μια απλή γρίπη, το πώς θα εξελιχθεί, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, είναι μια εξατομικευμένη αντίδραση που αφορά κυρίως άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες.

«Ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα που ζουν σε κακές συνθήκες.»

«Ο στρεπτόκοκκος ξεκινάει σαν μια μικρή αμυγδαλίτιδα, λίγο πυρετό, ένα πονόλαιμο, παίζει ρόλο η παρακολούθηση της πορείας του ασθενή. Πρέπει να είναι ενημερωμένος εγκαίρως ο γιατρός.»

«Πρέπει οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στον γιατρό και όχι να γίνεται διάγνωση από το τηλέφωνο. Το παιδί περνάει συχνά ιώσεις, το θέμα είναι να μην αλλάζει η κλινική εικόνα του παιδιού. Να αρχίσει να έχει κακή διάθεση, να ξεκινάει να έχει εξανθήματα.»

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.