Καταγγελίες για σοβαρά λάθη στην περίθαλψη του “Σωτήρη” – «Στήθηκε show»

«Στήθηκε σόου. Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με τη διάσωση ενός ζώου», καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, για τον θάνατο του «Σωτήρη», της φάλαινας του είδους «ζιφιός» που εντοπίστηκε τραυματισμένη στις ακτές του Αλίμου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Τσιμπίδης έκανε λόγο για σοβαρά λάθη στις ενέργειες που έγιναν για την περίθαλψη της φάλαινας, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες Τετάρτη (2.2.2022) στη Σαλαμίνα. Στην ερώτηση γιατί δεν πήγε μια ομάδα από το ινστιτούτο στον Άλιμο για να σώσει το κήτος όταν εντοπίστηκε τραυματισμένο, ο κ. Τσιμπίδης απάντησε πως είναι εύλογο ερώτημα αλλά «δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση».

«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Άλλωστε, για εμάς αποτελεί καθημερινότητα να βοηθάμε τέτοια κητώδη είδη, όμως δεν πήραν δημοσιότητα, γιατί δεν ήρθε να τους τραγουδήσει κανείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσιμπίδης.

«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο όπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Και επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.