Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι το λιμάνι της Ραφήνας στο μέλλον – Ποιες περιοχές θα “καταπιεί” η θάλασσα


Μπορεί ακόμη και σήμερα που βιώνουμε τις πρώτες σκληρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να θεωρούμε ότι απέχουμε παρασάγγας από μια μεγάλη καταστροφή, όμως τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι νομίζουμε.

Οι χάρτες που παρουσιάζει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δείχνουν ανάγλυφα τί θα χαθεί από τον κόσμο που ξέρουμε σήμερα εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί μόλις κατά 1,5 ή ακόμη χειρότερα κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Κίνδυνος που δεν απέχει πολύ αυτό που θα δουν όσοι ζουν στα επόμενα 50 χρόνια όταν δηλαδή ένα δεκάχρονο σήμερα παιδί θα είναι 60 ετών.

Δείτε ακόμα:  Μπουρνούς: Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την έμφυλη βία - Καμία γυναίκα μόνη της

Τότε λοιπόν, με βάση τους χάρτες του Climate Central και εφόσον η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί μόλις κατά 1,5 βαθμούς (μπλε χρώμα), το λιμάνι της Ραφήνας θα έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά κάτω από τα νερά της θάλασσας.

Όλη η ακτογραμμή θα έχει υποχωρήσει κατά μερικά μέτρα ενώ η παραλία Μαρίκες όπως την ξέρουμε και την απολαμβάνουμε σήμερα απλά δεν θα υπάρχει.

Και βορειότερα όμως προς το Μάτι οι παραλίες θα εξαφανιστούν. Και όλα αυτά εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς.

Δείτε ακόμα:  Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού στο Ρέμα Σπάτων (φωτό)

Εάν υπάρξει χειρότερη εξέλιξη και η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου (κίτρινο χρώμα), τότε ο εφιάλτης γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Η θάλασσα θα εισχωρήσει μερικές ακόμη δεκάδες μέτρα μέσα στην ξηρά και έτσι τα ψαράδικα και τα υπόλοιπα μαγαζιά που βρίσκονται στον δρόμο προς το λιμάνι θα εξαφανιστούν ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το δημοτικό πάρκινγκ.

Νοτιότερα στο ύψος της παραλίας Μαρίκες – που έτσι κι αλλιώς θα έχει εξαφανιστεί το νερό θα φτάσει μέχρι την οδό Ιάσονος.

Δείτε ακόμα:  Εντυπωσιακό θέαμα με το ουράνιο τόξο πάνω από τη Ραφήνα (φωτό)

Ουσιαστικά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central χρησιμοποίησε την εφαρμογή που διαθέτει πάνω στους χάρτες της Google και έβγαλε τα αποτελέσματα αυτά που μόνο τρόμο προκαλούν.

Το πότε και το εάν θα γίνουν πραγματικότητα, εξαρτάται μόνον από εμάς και την ευαισθησία μας να σώσουμε όχι μόνο τον πλανήτη αλλά και με εμάς τους ίδιους και σίγουρα τα παιδιά μας.

Δείτε παρακάτω εικόνες από τους χάρτες του μελλοντικού τρόμου:

notioanatolika.gr