Κορoνοϊός: Γιατί κινδυνεύουν οι έγκυρες εάν νοσήσουν

Τι δήλωσε καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ για τους εμβολιασμούς και τις έγκυες…
Σημαντικές βλάβες στον πλακούντα ενδέχεται να προκληθούν αν μια έγκυος προσβληθεί από κορoνοϊό, όπως είχε πρόσφατα τονίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Κοιτάξαμε τους πλακούντες, είχαμε δει κάποιες αλλοιώσεις. Όμως τα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαιρετικά καλή έμβαση.

Στα τέσσερα συγκεκριμένα περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου ο κορoνοϊός απομονώθηκε στον πλακούντα», σημείωσε, από την πλευρά της, στο Mega η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός προσβάλει το ενδοθήλιο που δείχνει ότι είναι συστηματική η λοίμωξη covid. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως συστηματική λοίμωξη», υπογράμμισε.

Δείτε ακόμα:  Προειδοποίηση από καθηγητή φαρμακολογίας: Το 4ο κύμα το φθινόπωρο θα αφορά αποκλειστικά ανεμβολίαστους

Ερωτηθείσα για το αν πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιάζονται τόνισε: «Αυξάνοντας τον αριθμό που έγιναν τα εμβόλια, η αρχική μας άρνηση για τις εγκύους, άλλαξε και είδαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και συστήνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στο τρίτο τρίμηνο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις εγκύους να υπάρξει σοβαρή νόσηση».

Πλακουντίτιδα Covid

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε δηλώσει:

«Έχουμε και άλλες φορές αναφερθεί στην ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των εγκύων και των εμβολιασμών τους. Οι ενδείξεις έχουν καθοριστεί έγκαιρα και στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας και έτσι οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως παραδείγματος χάρη οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα, διαβήτης, παχυσαρκία, και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 248 νέα κρούσματα - 14 νέοι θάνατοι, 296 οι διασωληνωμένοι

Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από Covid λοίμωξη στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν. Και πρόσφατες περιγραφές, μικρού βεβαίως αριθμού περιπτώσεων από το εξωτερικό, από την Ιρλανδία συγκεκριμένα, αλλά και από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν δείξει ότι η νόσος της μητέρας, της εγκύου με Covid προκαλεί βλάβες σημαντικές στο πλακούντα. Την πλακουντίτιδα Covid.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση. Δηλαδή η μετάδοση του ιού από την μητέρα, από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο. Είναι εξαιρετικά σπάνια. Και πολύ σημαντικό, ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών.

Δείτε ακόμα:  Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο γύρο εμβολιασμού - «Έχουμε εμβόλια και για τρίτη δόση τον χειμώνα»

Φαίνεται όμως ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό, όπως είναι ο πλακούντας, μεταξύ μητέρας και εμβρύου με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω στο έμβρυο.

Άλλη επομένως ίια έκφραση της δράσης της λοίμωξης από τον κορονοϊό που ενισχύει τη σύσταση εμβολιασμού των εγκύων κατά της Covid.»

protothema.gr