Κορονοϊός: Η Αττική στο «κόκκινο» – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής είναι οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στην Αττική που κατά γενικό ομολογία βρίσκεται στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι πως χθες 219 από τα 436 να εντοπίζονται και πάλι στην περιφέρεια Αττικής.

Τα δεδομένα οπωσδήποτε και προκαλούν ανησυχία, καθώς, παρότι η αύξηση δεν είναι εκθετική, δεν καταγράφεται καμία υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων με την ισορροπία του τρόμου να μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος είπε μιλώντας στο OPEN:

«Η κατάσταση γενικά είναι πολύ ρευστή παρόλο που φαίνεται ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε αυτό που φοβόμαστε ραγδαία αύξηση ούτε των κρουσμάτων ούτε των διασωληνώσεων ούτε των θανάτων, έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική και επίσης έχει φανεί ότι πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροές σε όλη την Ελλάδα οι οποίες είναι απρόβλεπτες και συνήθως οφείλεται σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης». Δήλωσε επίσης ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN TV και εξήγησε ότι η κατάσταση είναι «ασταθούς ισορροπίας η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσταση μη ελέγξιμη».

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αρχίσει να πιέζει τα νοσοκομεία της Αττικής.

Την ίδια ώρα, ειδικά στην Αττική, τα νοσοκομεία πιέζονται. Το επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα εισαχθούν σταδιακά στο σύστημα 50 ακόμη κλίνες ΜΕΘ.

Σταδιακά στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπουν και τα Κέντρα Υγείας για να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, ειδικά των νοσοκομείων αναφοράς που όλο αυτό το διάστημα έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Τι είπε ο Βατόπουλος

Υπενθυμίζεται πως χθες έγιναν γνωστές οι περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ο οποίες είναι οι δήμοι Πειραιά, Αθηναίων, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς, εφόσον αυτά είναι έγκυρα βέβαια. Αυτό θα βοηθήσει να έχει μία αίσθηση της κατάστασης. Το να βγαίνουν αποσπασματικά δεδομένα ότι τώρα είναι το Ίλιον, μετά κενό και μετά κάτι άλλο δεν βοηθάει». Συνεχίζοντας ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι άργησαν να δοθούν τέτοια δεδομένα σχετικά με τις «κόκκινες» περιοχές και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά και πιο λεπτομερώς».

Λαζανάς: Να γίνει η μάσκα «καθημερινό σύνεργο»

Στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο Μάριος Λαζανάς , παθολόγος λοιμωξιολόγος για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό.

Για την αγωγή που λέγεται ότι έλαβε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, οκ. Λαζανάς, είπε το φάρμακο που έλαβε, όπως λένε οι θεράποντες ιατροί του, είναι ένα κοκτέιλ που προς το παρόν δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Για το εμβόλιο, εξήγησε ότι λαμβάνονται αντισώματα, ενώ με την ειδική βιοτεχνολογία και έχουν μεγαλύτερη δραστικότητα. Ο κ. Λαζανάς, αναφέρθηκε και στον κόσμο που έχει κουραστεί, όχι μόνο στη χωρα μας αλλά και γενικότερα, ενώ επισήμανε ότι η μάσκα θα πρέπει να είναι καθημερινό σύνεργο. Όπως είπε, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και για να αποφύγουμε λοιμώξεις από άλλες εποχιακές γρίπες. Ενώ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα. Για το Σύστημα Υγείας, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια, ενώ είπε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και οι παλιές υποδομές και να διορθωθούν.

Πέτσας: Δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα

Σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων -που όμως δεν είναι επιθετική- αλλά και των διασωληνωμένων. Είπε ωστόσο ότι «από σήμερα ξεκινούν να μπαίνουν στο Σύστημα σταδιακά περίπου 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επομένως θα αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα στην Αττική τουλάχιστον που βλέπουμε να πιέζεται περισσότερο».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «τα μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και εφαρμόζουμε είναι πάρα πολλά και αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα». Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μία κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο, και «το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως και μπούμερανγκ».

Μάλιστα, υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική, πως «πρέπει να σταθμίζει κανείς -και αυτό το κάνουν οι ειδικοί, δεν το κάνει η κυβέρνηση- εάν η καθολική χρήση μάσκας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πηγή διασποράς του ιού είναι μέσα στους χώρους εργασίας και υπάρχει ο φόβος μήπως η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους κουράσει και οδηγήσει τους πολίτες να μην τη φορούν ούτε στους εσωτερικούς, οπότε θα ήταν αντίθετο το αποτέλεσμα.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, από δώδεκα τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα.

newspost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.