Κορονοϊός: Κορυφώνεται το έκτο κύμα με την Ομικρον 5 – Γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Σε φάση κορύφωσης μπαίνει το έκτο κύμα της πανδημίας και το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία εξάπλωσης της Όμικρον 5, πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, όπως δείχνουν οι προβλέψεις.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, η οποία βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων όπως είπε υπολογίζεται στο διάστημα 15-25 Ιουλίου.

“Κατά μέσο όρο θα δούμε 20 – 22 χιλιάδες κρούσματα εκείνο το διάστημα”, συμπλήρωσε. Ανέφερε ότι ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα που “έβρασαν από τα κρούσματα”, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι υπάρχει ύφεση.

Καλπάζει ο δείκτης θετικότητας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid

Μεγάλη είναι η άνοδος του δείκτη θετικότητας, αλλά και μετάδοσης του κορονοϊού, όπως φαίνεται στην 108η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 23 – 29 Ιουνίου.

Ήδη η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ, μεγάλη άνοδο του δείκτη θετικότητας, καθώς και του δείκτη Rt.

Επιπλέον, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων, αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων θανάτων και σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων συνολικών εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 108.840, από 95.227 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά +14,3%. Το εν λόγω διάστημα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 12.463 ημερήσια PCR τεστ και 96.377 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 761.883).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Ιουνίου σε 1,35, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (1,32). Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε 12,07% το 7ήμερο 20 – 26 Ιουνίου, από 8,77% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 12.529 κρούσματα, από 7.873 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση +59,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 61,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,0% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση +27,5% σε 12,6 (από 9,9 στην προηγούμενη έκθεση), και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε οριακή μεταβολή +1,1% σε 95 (από 94 στην προηγούμενη έκθεση).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (24.6.22) για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 29% (από 29% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 35% και 29% αντίστοιχα (από 38% και 43% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Ξανά στο κόκκινο η Ελλάδα, τι γίνεται με την παραλλαγή Κένταυρος

Σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC, η μισή Ευρώπη, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, είναι στο βαθύ κόκκινο, στον δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρακολουθεί την εξέλιξη του “Κενταύρου” ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι “η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της” και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.