Κορονοϊός: Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν;

Στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν αναφέρθηκε εκτενώς η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή σε ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού», ανέφερε η κυρία Τσολιά.

Δείτε ακόμα:  Pilates: Τρεις ασκήσεις με το "μαγικό" reformer που θα μεταμορφώσει τα χέρια σας

«Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με m-RNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη. Επιπλέον δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του m-RNA στο έμβρυο δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα», συνέχισε.

Δείτε ακόμα:  «Απαράδεκτο και φασιστικό το εμβόλιο στα παιδιά» λέει ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ (video)

«Εάν μία έγκυος ανήκει σε ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στη λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από τη λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες», πρόσθεσε.

«Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού στις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή για τυχόν συνέπειες για την παραγωγή του γάλατος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν m-RNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για τον λόγο αυτό οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να επιλέξουν να εμβολιαστούν», κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας.

Δείτε ακόμα:  Αγωνία από τους επαγγελματίες του Τουρισμού για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου

cnn.gr