Ξεκινούν μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Νέας Μάκρης – Αιγύπτου!

Έως τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, με τον όμιλο Κοπελούζου που προωθεί το έργο, να προετοιμάζει τον φάκελο για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF), καθώς την άνοιξη αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Σε αυτή τη φάση, ο όμιλος Κοπελούζου, βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρίες προκειμένου να επιλέξει τους αναδόχους των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Η μελέτη καταγραφής του βυθού θεωρείται και η πλέον κρίσιμη, θα γίνει με ειδικό πλοίο και από αυτή θα προκύψει η ακριβής όδευση του καλωδίου.

Η κατ΄ αρχήν διαδρομή του GREGY, μήκους 954 χλμ, ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ένα έργο που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας ELICA, ενώ ήδη έχει υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς της Αιγύπτου για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την προώθηση του έργου και στην οποία τα τρία μέρη θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια.

Να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου Μohamed Shaker El Marqabi, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Κάιρο επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διασύνδεση και συζήτησε τα επόμενα βήματα προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου.

Το προφίλ του έργου

Το κόστος του συνόλου των μελετών οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024 υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 50% του ποσού αυτού μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το CEF.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, εκτιμάται σε 3,5 δις ευρώ.

Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.

Σε ότι αφορά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο GREGY, ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ήδη την δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στην Αίγυπτο συνολικής ισχύος 9,5 GW (6,5 GW αιολικά και 3 GW φωτοβολταϊκά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως βέβαια και ηλιακό και σημαντικά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης των πάρκων.

ypodomes.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.