Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές

Σε μία περίοδο, που είναι ακόμα πολύ νωπές οι πληγές από τις φωτιές στην Πεντέλη και την Πάρνηθα, 6 χρόνια μετά το έγκλημα στο Μάτι, το “επιτελικό κράτος” της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με αυτό των προηγούμενων ετών, έρχεται με εγκύκλιό του στις 15/03/2024 (ΑΔΑ:ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ), να εφαρμόσει τον “Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων”, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3475/Β’/2023.

Η διοίκηση του Δήμου Μαραθώνα για άλλη μια φορά πρόθυμη και άνευ όρων κλακαδόρος της κυβέρνησης, έσπευσε να «ενημερώσει τους κατοίκους». Ούτε όμως αυτό δεν έκανε σωστά. Δεν έχουμε αυταπάτες όμως για κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, όλοι οι ιδιοκτήτες με κατοικία πλησίον Δασικής Έκτασης σε απόσταση 300 μέτρων, έπρεπε, μέχρι τις 31/03/2024, να συντάξουν, με ευθύνη αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, τον οποίο πληρώνει όχι το κράτος, όχι ο Δήμος, αλλά εμείς, το «Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης».

Επιπλέον, εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή μέχρι τις 30/04/2024, πρέπει να υποβάλουν και τη «Δήλωση Εφαρμογής των Μέτρων Πυρασφάλειας.»

Σε περίπτωση μη υλοποίησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, επιβάλλονται βεβαίως, τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σαν άλλο ένα χαράτσι.

Ο Δήμος Μαραθώνα ενημέρωσε τους δημότες για το καθαρισμό των οικοπέδων τους και για την προβλεπόμενη διαδικασία και τις επιβαλλόμενες ποινές στις 27/3, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία. Βέβαια, τη διοίκηση καθόλου δεν την ενδιαφέρει αυτό, καθώς σε λίγο καιρό θα ζητάει τα ρέστα από τους Δημότες και θα επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα στους «παράνομους» που «δεν σέβονται» και «απειλούν την ασφάλεια» της πόλης μας.

Σαν να μην είναι αυτό αρκετό, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον Κανονισμό Πυροπροστασίας και τον επέβαλε με τη σύμπραξη των Δήμων, άμεσα, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο, ενώ ούτε η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων για το «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» είναι ακόμα έτοιμη. .

Τα λέμε αυτά για να βγάζουμε και τα αναγκαία συμπεράσματα, γιατί το κρίσιμο δεν είναι μόνο η τραγική ευθύνη ενός Δήμου, που ενημερώνει τους δημότες μόλις λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, αλλά ότι το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες, λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι «αφού το δάσος θα καεί αργά ή γρήγορα με την πολιτική προστασίας που εφαρμόζω, κάνε ότι νομίζεις για να
προστατέψεις την ιδιοκτησία σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, γιατί εγώ σε παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα».

Για άλλη μια φορά και ο Δήμος Μαραθώνα, αντί να διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας, να στέκεται πλάι στον λαό της πόλης μας και να μην λειτουργεί σαν ένας ακόμα εισπρακτικός μηχανισμός, υποτάσσεται σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και αρκείται σε μπαλώματα. Είναι ξεκάθαρο ότι, για μια ακόμα φορά, μετακυλίονται οι ευθύνες του κράτους στους πολίτες. Αφενός μας καλούν να βάλουμε βαθιά το
χέρι στην τσέπη μας, αφετέρου αυτή η πρακτική αποτελεί το «πλυντήριο των πολιτικών ευθυνών» τους σε περίπτωση φωτιάς.
Προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους, αφού θα φταίει ο πολίτης που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και δεν έφτιαξε το προσωπικό του “Πυροσβεστικό Φυλάκιο”!!

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που θα έδινε βάρος στην
πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Γι’ αυτό είμαστε μάρτυρες κάθε
χρόνο τεράστιων καταστροφών σε δάση και λαϊκές περιουσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα καλεί τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς και όλο τον λαό της περιοχής να διεκδικήσουν μαζί μας
Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη.

• Να σταθεί η διοίκηση του Δήμου Μαραθώνα στο πλάι των δημοτών και να διεκδικήσει δυναμικά ουσιαστικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις, για το Εθνικό πάρκο Σχινιά, για το περιαστικό δάσος, για το σύνολο του φυσικού πλούτου της περιοχής.

• Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις σε συνεννόηση με το αρμόδιο Δασαρχείο.

• Να καταγγείλει η διοίκηση του Δήμου την πολιτική της κυβέρνησης, που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της.

Να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών, ώστε να γίνει δυνατή η συγκρότηση του μητρώου κατοικιών, η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης.

• Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις περιοχές του Δήμου που έχει εφαρμογή ο κανονισμός, αφού ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες.

• Να καλυφθεί από το κράτος το κόστος για τη σύνταξη “Εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας» και της «Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.