Λαός και Κολωνάκι και στις ΜΕΘ – Απίστευτες καταγγελίες για… ρεζερβέ κλίνες!

Την ίδια στιγμή, 114 ασθενείς covid είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ… Πάταγο προκαλούν (ή θα έπρεπε τουλάχιστον να το κάνουν) οι καταγγελίες γιατρών, συνδικαλιστών και εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, ότι υπάρχουν δεκάδες ΜΕΘ που δεν διατίθενται στον κόσμο που υποφέρει και που έχει ανάγκη εντατικής θεραπείας, γιατί είναι… κρατημένες για «επώνυμους» ασθενείς!

Οι «βόμβες» ξεκίνησαν πέφτουν στο Kontra24 και συνεχίστηκαν (περιέργως) στον ΣΚΑΪ, από τους Πάνο Παπανικολάου, ΓΓ Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος -ΟΕΝΓΕ και Μιχάλη Γιαννάκο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα όσα ακούστηκαν (αν ισχύουν…) προκαλούν θλίψη, ανατριχίλα και αηδία για τη σαπίλα του συστήματος. Μερικά εξ αυτών: Ασθενείς να νοσηλεύονται σε «μαϊμού» ΜΕΘ, κλίνες ΜΕΘ να φυλάσσονται καβάντζα για… VIP την ώρα που χαροπαλεύει κόσμος, υπάρχουν 647 κλίνες ΜΕΘ Covid από τις οποίες έχουν καλυφθεί οι 600, μένουν 47 κενές δηλαδή παρότι υπάρχουν 114 ασθενείς με κορωνοϊο εκτός ΜΕΘ, την ώρα που το 80% των ασθενών COVID πεθαίνει εκτός ΜΕΘ.

Όπως σχολίασε μάλιστα ο κ.Παπανικολάου: «Τις κρατάνε για ειδικές περιπτώσεις, Πολιτικούς, Υπουργούς, Μητροπολίτες, εκδότες…».

Για να προσθέσει: «Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας χτες (σ.σ. προχθές), προκύπτει ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ covid-19 είναι 120% (595 μέσα και 120 έξω). Το ίδιο το υπουργείο Υγείας όμως δίνει 98,9% πληρότητα ΜΕΘ covid-19. Αυτό είναι ταυτόχρονα και ασύστολο ψέμα και ομολογία ανοιχτή ότι φυλάσσονται σε συγκεκριμένες ‘καθηγητοπανεπιστημιακές’ πτέρυγες κλίνες ΜΕΘ καβάτζα. Σε ποια άλλη χώρα με τέτοια χυδαία ψέματα την ώρα που χαροπαλεύουν εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας, θα μπορούσε να σταθεί μια κυβέρνηση;»

Τις ρεζερβέ ΜΕΘ επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης Γιαννάκος τόσο χθες, όσο και σήμερα, λέγοντας οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το σύστημα του Υπουργείου Υγείας, είναι 1.250.

Πιο αναλυτικά: Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19.

Την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. «Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι. Δεν είναι μητροπολίτες ή επώνυμοι», κατέληξε ο κ.Γιαννάκος και πρόσθεσε:

«Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για ‘ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.’. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ. Γιατί δεν μεταφέρονται εκεί π.χ. ένα ανδρόγυνο που είναι στο νοσοκομείο της Νίκαιας, 58 και 59 ετών, διασωληνωμένοι από χτες; Και πολλοί άλλοι, βέβαια. Το 80% των ασθενών με covid-19 πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Είναι πραγματικά σκάνδαλο. Θα έπρεπε μόνο και μόνο με αυτό το στοιχείο να παρέμβει η Δικαιοσύνη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι στο νοσοκομείο του δεν υπάρχει καμία «ρεζερβέ» ΜΕΘ και τόνισε πως «δεν μπορεί να παραβιάζεται η σειρά των διασωληνωμένων καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που ισχύουν για το πώς γίνονται οι εισαγωγές».

Και πρόσθεσε επί των καταγγελιών: «Δεν ξέρω αν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά αυτά τα ερωτήματα τίθενται ευλόγως, λόγω του περιστατικού με τον Μητροπολίτη (Κοσμά) και της απαράδεκτης διαχείρισης που έγινε».

«Κατάπιε τη γλώσσα του» ο Οικονόμου

Για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και τους VIP ασθενείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να αποφύγει και ίσως να υποβαθμίσει το θέμα, ψελλίζοντας πως «είναι αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις στις ΜΕΘ» και πως όλα πρέπει να γίνονται «αποκλειστικά και μόνο με υγειονομικά κριτήρια».

«Αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ … Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση».

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.