Λαυρεωτική: Τα αμείλικτα ερωτήματα για τον κ. Λουκά και το εργοστάσιο καύσης

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/8) για το φλέγον ζήτημα του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο Λαύριο άφησε πίσω της ένα βαρύ κλίμα προβληματισμού.


Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λουκάς εμφανίστηκε άνευρος, δίχως την παραμικρή ρητορική ένταση που θα εμψύχωνε την τοπική κοινωνία απέναντι σε ένα σχέδιο που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής στη Λαυρεωτική.

Η εικόνα του κ. Λουκά απέχει έτη φωτός από τον οργισμένο τόνο της συνεδρίασης της 28ης Ιουνίου, όταν ο ίδιος, σε άλλο ζήτημα, κάλεσε σε… προσωπική αναμέτρηση ακόμη και μέλη του Ρουβίκωνα. Δηλαδή στα παιδαρέλια του Ρουβίκωνα φώναξε: «Δεν σας φοβόμαστε, ελάτε εδώ να αναμετρηθούμε!», αλλά δεν τον ακούσαμε τη Δευτέρα να λέει ο κ. Λουκάς στην Κυβέρνηση: «Δεν σας φοβόμαστε, ελάτε στην Κερατέα να αναμετρηθούμε!» Γιατί άραγε;

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Αρετούσα Μακρή έθεσε δημόσια και ευθέως κρίσιμα ερωτήματα:

Τι έχει πράξει ο κ. Λουκάς για την κατάργηση του άρθρου 33 του Ν.3164/2003, που προβλέπει εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Οβριοκαστρο Κερατέα, όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ. τον Ιανουάριο;

Γιατί η Κερατέα παραμένει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων;

Κατά την κα Μακρή ο κ. Λουκάς ως μέλος Εκτελεστική Επιτροπή Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) έχει στους καταστατικούς σκοπούς του τη διαχείριση των στερών αποβλήτων και άρα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Μακρή στην ομιλία της τη Δευτέρα: «Είναι αδύνατον να μην γνωρίζεις (εν. ο κ. Λουκάς) τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί ή τι περιγράφει το Υπουργείο να κάνει σε σχέση με αυτή τη διαχείριση απορριμμάτων».

Εμείς ρωτάμε: κύριε Λουκά ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, γνωρίζατε ή όχι τα κυβερνητικά σχέδια;

Η κ. Αρετούσα Μακρή υπενθύμισε ότι ο Δήμαρχος είχε δεσμευθεί να ανακτήσει από την Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον φάκελο για εγκατάσταση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στο ΒΙΟ.ΠΑ. και να ενημερώσει τους αρχηγούς παρατάξεων.

Εμείς ρωτάμε: Ο φάκελος ελήφθη; Και αν ναι, γιατί δεν υπάρχει καμία ενημέρωση;

Ακόμη πιο αιχμηρό το ερώτημα της παραίτησης από τον ΕΣΔΝΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας: ένα αίτημα που του έχουν απευθύνει τόσο η κα Αρετούσα Μακρή και η κα Ιωάννα Κουλουβράκη όσο και πρώην αυτοδιοικητικοί όπως ο Σταύρος Ιατρού και ο Μελέτης Πόγκας. Μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι… σιωπή.

Εμείς ρωτάμε: Σκοπεύετε να παραιτηθείτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από το ΔΣ του ΕΣΔΝΑ;

Αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή εργοστασίων καύσης στις 9/02/2022 και η Καθημερινή από τις 04.11.2022 δημοσιεύει ότι «Προωθείται η καύση απορριμμάτων με την ΔΕΗ φέρεται να ενδιαφέρεται για τη χρήση της μονάδας στο Λαύριο» γιατί δεν φέρατε πρώτος το θέμα πριν την κυβέρνηση;

Μια σωστή διοίκηση κύριε Λουκά πρέπει πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από τον κίνδυνο και όχι να σέρνεται στις τελειωμένες αποφάσεις.

Οι πολίτες θα αγωνιστούν για το ΟΧΙ, αλλά δεν ξεχνά ποιος την έφερε μπροστά σε αυτή τη μάχη με δεμένα χέρια. Γιατί μια δημοτική αρχή οφείλει να προπορεύεται, όχι να ακολουθεί ασθμαίνοντας τετελεσμένα.

The Attica Press News

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.