Μαραθώνας: Περιβαλλοντικές Δράσεις στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά (φωτό)

Σε άμεση απάντηση σχετικού αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ κλάδευση των δέντρων επί της Λεωφ. Σχινιά 194 – 240, εντός της Ζώνης Α3 (Περιοχή Προστασίας της Φύσης / ΦΕΚ Δ’ 395/03.07.2000), του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.

Ορισμένα από τα υπολείμματα από τις φυτοκομικές εργασίες, κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης, συλλέχθηκαν άμεσα από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μαραθώνος.

Επιπρόσθετα έγινε αντικατάσταση των ξύλινων στύλων με ισχυρότερους στύλους από σκυρόδεμα και σε
μεγαλύτερες αποστάσεις στα εναέρια δίκτυα μέσης τάσης.

Τέλος προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κλάδευση δέντρων σε όλα τα σημεία του δικτύου επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, καθώς συντήρηση του υποσταθμού και του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ εντός της αστικής ζώνης θα αντικατασταθούν τα εναέρια δίκτυα χαμηλής τάσης με συνεστραμμένα μονωμένα καλώδια, η τοποθέτηση των οποίων ενδείκνυνται σε δασώδεις περιοχές, τόσο για την απαλοιφή κινδύνου πυρκαγιάς, όσο
και για την προστασία των ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής.

Δείτε ακόμα:  Κακοκαιρία "Μπάλλος": Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι σε Ραφήνα και Πικέρμι

Ο Φορέας Διαχείρισης, με το Δήμο Μαραθώνα και την εταιρεία The Blue Oxygen ΙΚΕ συμμετέχουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Project PARALIES”, η οποία στοχεύει στον καθαρισμό παραλιών, στην χωριστή συλλογή των διαφόρων ρευμάτων απορριμμάτων σε ξύλινους κάδους, που παράγονται κατά κύριο λόγο από τους λουόμενους και επισκέπτες των παραλιών και στην ευαισθητοποίηση αυτών σχετικά με την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας Project PARALIES πραγματοποιείται από 15 Μαϊου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2021. Ο καθαρισμός των παραλιών γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού και πάντα με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα και ειδικότερα στις περιοχές υλοποίησης των δράσεων.

Η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται με τις εταιρείες – αναδόχους VASSIA KOSTARA Limited Collections, AVINOIL Α.Ε., Circular Independence IKE και TERRA NOVA Ε.Π.Ε. για τέσσερα τμήματα της παραλίας του Σχινιά.

Οι εταιρείες θα «υιοθετήσουν» παραλίες εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου και των ορίων αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης για το σύνολο της θερινής περιόδου 2021 και θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του project PARALIES σε αυτές.

Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία λόγω των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Την Παρασκευή 11.6.2021, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα, στο πλαίσιο του Project PARALIES, εκδήλωση για την υιοθεσία της παραλίας του Σχινιά από την εταιρεία AVIN A.E., κατά την διάρκεια της οποίας μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, παρουσιάσθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του project, έγινε προσομοίωση καθαρισμού παραλίας με συμμετοχή των προσκεκλημένων και ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας.

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής του πευκοδάσους εντός του Εθνικού Πάρκου, στο πλαίσιο της εκστρατείας «SaveYourHood», με τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκαν από τα CGS Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα δύο ενημερωτικοί περίπατοι εντός του πευκοδάσους του Εθνικού Πάρκου, με τη συμμετοχή εξήντα πέντε μαθητών Δημοτικού και των συνοδών εκπαιδευτικών τους σε κάθε περίπατο.

Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών λόγω της κακοκαιρίας (φωτό)

Ενημερωτικός περίπατος με συμμετοχή είκοσι πέντε μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους θα γίνει και την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.

Επίσης την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε από τα εκπαιδευτήρια Μαίρη Αργύρη – Λαιμού επίσκεψη και παραμονή στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου για ενημέρωση και παιχνίδια, πενήντα περίπου μαθητών Δημοτικού και των συνοδών εκπαιδευτικών τους.

Τέλος, στις αρχές Ιουνίου και για έκτη συνεχή χρονιά (με εξαίρεση το έτος 2020, που η ομάδα δεν προσήλθε λόγω των περιορισμών, που προκάλεσε η πανδημία) ξεκίνησε τις ερευνητικές εργασίες της στο Πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα η ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του γερμανικού Πανεπιστημίου του
Würzburg. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας διεξάγονται πειράματα νευροηθολογίας σε μυρμήγκια του γένους Cataglyphis με τελικό στόχο τον προσδιορισμό των μεθόδων, που χρησιμοποιούν για τον προσανατολισμό τους. Οι εργασίες πεδίου θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου 2021.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Δρ Γεώργιος Λυριντζής