Νέα Μάκρη: Το φουγάρο του παλιού εργοστασίου πορσελάνης θα… καπνίσει ξανά (φωτό)

Ένα σημαντικότατο έργο πολιτιστικής ανάπτυξης, ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Μαραθώνα, αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί στη Νέα Μάκρη, με τη μετατροπή και αξιοποίηση του παλαιού και επί πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένου εργοστασίου πορσελάνης, σε έναν δυναμικό και πρωτοποριακό Πολυχώρο Τέχνης, Πολιτισμού και Αναψυχής.

Η ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, μιας ξεχασμένης, εδώ και πολλά χρόνια, σελίδας της βιομηχανικής ιστορίας της Νέας Μάκρης, πρόκειται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη στην αισθητική, την πολιτιστική ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα της πόλης.

Το σημαντικότατο αυτό έργο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της μελέτης και μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αφού εξεταστούν και οι τυχόν προτάσεις από πλευράς Δήμου, πρόκειται να είναι έτοιμη κι η μελέτη εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του μέσα στο 2023.

Η χρηματοδότησή του, ύψους περίπου 8.500.000 €, έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου που χρηματοδότησε τη μελέτη του όλου έργου, ύψους 250.000 €.

Τι προβλέπεται να γίνει

Με σεβασμό στην ιστορία του και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, στα κτήρια του εργοστασίου αλλά και στον τεράστιο περιβάλλοντα χώρο του, προγραμματίζεται, σύμφωνα με την παρούσα φάση της μελέτης, να κατασκευαστούν Κλειστό Θέατρο 200 θέσεων με όλες τις αναγκαίες θεατρικές εγκαταστάσεις, Βιομηχανικό Μουσείο Πορσελάνης, με τους φούρνους και τα λουτρά ως επισκέψιμους χώρους, αίθουσες εικαστικών, μουσικής, φιλαρμονικής, χορού και κεραμικής τεχνικής με αποδυτήρια και WC, εκθεσιακός χώρος και γκαλερί, Παιδικό Εργαστήρι Τεχνολογίας, κλειστοί και ανοικτοί Παιδότοποι, deli shop με τοπικά προϊόντα, εστιατόριο και αναψυκτήριο καφέ.

Επίσης προβλέπονται χώροι Ανοικτού Θεάτρου, Υπαίθριου Γυμναστηρίου γιόγκα, πιλάτες, αεροβικής γυμναστικής και παιχνιδιών, Εκπαιδευτικού Λαχανόκηπου σε συνδυασμό με την Πράσινη Γωνιά Ανακύκλωσης, καθώς και θέσεις στάθμευσης.

Γεφυρώνοντας την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική, η γνωστή και ορατή σε όλους μας υψικάμινος, χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς του συγκεκριμένου εργοστασίου, πρόκειται να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί αισθητικά μέσα σ’ έναν πανέμορφο κήπο που θα εμπεριέχεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Πορσελάνης.

Τέλος, το παρακείμενο κτήριο αναπλάθεται και αναβαθμίζεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει στον μεν ισόγειο χώρο του το ήδη υπάρχον Μουσείο Μακρηνών – Λιβισιανών, στον δε πρώτο όροφο το Κτήριο Διοίκησης του Πολυχώρου.

Αυτονόητο, βέβαια, είναι ότι όλοι οι εξωτερικοί χώροι του εντυπωσιακού αυτού πολιτιστικού συγκροτήματος, θα είναι πλούσια δενδροφυτεμένοι, περιφραγμένοι και φυλασσόμενοι.

Το ιστορικό

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Μάκρης, κτίστηκε από τον Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλο το 1950 και λειτούργησε το 1952. Έζησε πολύ μεγάλες στιγμές για δύο δεκαετίες παράγοντας προϊόντα πορσελάνης για ηλεκτρολογική χρήση, κυρίως μονωτήρες χαμηλής και υψηλής τάσης, ασφάλειες κλπ, και αργότερα επεκτάθηκε στην παραγωγή πυρότουβλων και άλλων πυρίμαχων προϊόντων.

Για μεγάλο διάστημα ήταν βασικός προμηθευτής ηλεκτρολογικού υλικού της ΔΕΗ. Στο εργοστάσιο δούλεψαν κυρίως κάτοικοι από τη Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα, τη Ραφήνα και το Γραμματικό. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1969, λόγω κατάσχεσης από την πρώην Τράπεζα ΕΤΒΑ για υπέρογκα χρέη και από τότε παραμένει εγκαταλειμμένο.

Έχει συνολική έκταση 38 στρεμμάτων, με στεγασμένο χώρο 4.000 τ.μ. και από το 2006 έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του τότε Δήμου Νέας Μάκρης, ύστερα από την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας το 2002, καθώς και ανταλλαγές γης που έγιναν μετέπειτα μεταξύ του Δήμου και της ιδιοκτήτριας Τράπεζας.

Καθοριστικό σημείο στην απόκτηση της σημαντικής αυτής έκτασης στο κέντρο της πόλης από τον Δήμο αποτελεί η ματαίωση του πλειστηριασμού που είχε προγραμματίσει η Τράπεζα το 2000, ύστερα από ενέργειες του τότε Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου και των συνεργατών του.

Ως ενδεικτικό του μεγέθους της συνολικής έκτασης του χώρου, απλά αναφέρουμε ότι το γνωστό σε όλους μας Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης στην πρώην Αμερικανική Βάση, που κατασκευάστηκε το 2002, έχει συνολική έκταση 28 στρεμμάτων.

Σε συνάντηση στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας μάς δήλωσε σχετικά με το έργο: «Βρισκόμαστε στη φάση δημιουργίας ενός πρωτοποριακού έργου, που με τη λειτουργία του πρόκειται να συνεισφέρει και να συνδράμει ποικιλοτρόπως στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες μας. Στόχος είναι να αποτελέσει έναν δυναμικό πυρήνα δημιουργικής έκφρασης, χαράς και συλλογικών δράσεων.».

Του Μάκη Κουλουμπή

marathonpress.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.