Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Πατάκη

«Μικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσεις» των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να προσφέρει βασική πληροφόρηση για τα αίτια, την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της μικρασιατικής εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θέληση των συγγραφέων είναι να αποτυπώσουν τη θέση τους στο πλαίσιο μιας δυναμικής, πολύχρονης και εξελισσόμενης δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, η οποία είναι φυσικό και αναμενόμενο να κορυφωθεί, καθώς συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από το μεγάλο γεγονός, το έτος 2022. Το βιβλίο εξετάζει περίπλοκα θέματα: το ξέσπασμα του Εθνικού Διχασμού και τις επιπτώσεις του στο εθνικό θέμα, τους στόχους και τα διλήμματα των πρωταγωνιστών, την αποτίμηση της στάσεως των «ξένων», δηλαδή των μεγάλων δυνάμεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών μας εθνικών συμφερόντων, τα ελλείμματα και τα λάθη τα δικά μας, καθώς και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και τις µεθόδους που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922.

«Γιάννης Μπεχράκης. Με τα μάτια της ψυχής» του Γιώργου Αρχιμανδρίτη.
Το όνοµα του Γιάννη Μπεχράκη (1960-2019) είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις σηµαντικότερες στιγµές της παγκόσµιας φωτοειδησεογραφίας των τελευταίων δεκαετιών. Βασισµένο σε σειρά συζητήσεών του µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, το βιβλίο αποτυπώνει µε τρόπο ανάγλυφο τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του πολυβραβευµένου Έλληνα φωτογράφου και µας παραδίδει ατόφια την ποιητική της τέχνης και της ζωής του.

«Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food» των Τάσου Μπρεκουλάκη και Μαρίνας Πετρίδου.
Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, o Tάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου ερεύνησαν εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας, έκαναν άπειρες συνεντεύξεις, μάζεψαν μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και άρχισαν να συνθέτουν ένα στόρι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και που αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.