Νεκροί πελαργοί στον Γέρακα – Τα «αόρατα» θύματα της φωτιάς στην Αττική (φωτό)

Πολλά είναι τα ζώα που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ωστόσο τα «αόρατα» από πολλούς αυτά θύματα συνεχίζουν να διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ σε πρόσφατη δημοσίευση στα social media, ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πελαργοί που πετούν πάνω από την φλεγόμενη Αττική.
«Μέσα σ’ όλον τον χαμό, τα πελαργάκια περνούν πάνω από τη φλεγόμενη Αττική.

Το πρόγραμμά τους είναι να μαζευτούν, όπως κάθε χρόνο, στη γραμμή από Λαύριο μέχρι Λαγονήσι και μετά από μία μικρή στάση να συνεχίσουν για Αφρική.

Ζαλισμένα από τους καπνούς περιφέρονται εδώ και λίγες ώρες στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στον Γέρακα και ήδη υπάρχουν αρκετά θύματα από ηλεκτροπληξίες στα καλώδια.

Παρακαλούμε αν εντοπίσετε νεκρό πελαργό στείλτε μας φωτογραφία και στίγμα, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους πιο επικίνδυνους πυλώνες και να ζητήσουμε από τη ΔΕΔΔΗΕ να τους μονώσει.

Αν εντοπίσετε ζωντανό πελαργό τραυματισμένο, καλέστε μας άμεσα στο 6972664675» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανάρτηση.

Δυστυχώς, οι πληθυσμοί των πελαργών έχουν μειωθεί δραστικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως ως αποτέλεσμα της καταστροφής των υγροτόπων (αποξήρανση λιμνών, εκχερσώσεις υγρών λειβαδιών κ.λπ.) και της αλόγιστης χρήσης τοξικών ή και υπολειμματικών φυτοφαρμάκων.

Σε ορισμένες μάλιστα χώρες (Δανία, Ολλανδία, Γαλλία), το είδος έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Στην Ελλάδα, η γεωγραφική εξάπλωση των πελαργών ήταν παλαιότερα πολύ μεγαλύτερη.
Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα το είδος αυτό φώλιαζε στην Πελοπόννησο καθώς και σε πόλεις όπως η Πρέβεζα, η Χαλκίδα, ή ακόμα και μέσα στην Αθήνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπολογίζεται ότι φώλιαζαν περίπου 10.000 ζευγάρια πελαργών στην Ελλάδα.

Δέκα χρόνια αργότερα είχαν απομείνει περίπου 2.500. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ξεκίνησε μια προσπάθεια απογραφής των πελαργών στέλνοντας ερωτηματολόγια σε δήμους, κοινότητες, σχολεία κ.λ.π.

Αν και δεν κατέστη τελικά δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς ο συνολικός πληθυσμός, ωστόσο καταγράφηκε πλήρως η ελληνική γεωγραφική κατανομή του είδους.

Σήμερα το νοτιότερο άκρο της τακτικής εξάπλωσης των πελαργών που φωλιάζουν στην Ελλάδα, είναι το Μεσολόγγι.

Σύμφωνα δε, με πληθυσμιακή εκτίμηση (Tucker and Heath 1994), στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000-2.500 φωλεάζοντα ζευγάρια, ενδέχεται όμως ο αριθμός αυτός να είναι υπερεκτιμημένος.

Είναι πάντως βέβαιο ότι στην Ελλάδα, σ’ αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι πελαργοί εξακολουθούν να φωλιάζουν σε αρκετές πόλεις (Καστοριά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Ιωάννινα, Άρτα, Φιλιππιάδα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, κ.ά.).

Επίσης, υπάρχουν και πληθυσμοί που φωλιάζουν σε νησιά, και συγκεκριμένα στη Λέσβο και στη Λήμνο, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια φώλιαζαν στην Κω και στη Βόρεια Εύβοια.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.