Ο εορτασμός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Σπάτα (φωτό)

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός παραβρέθηκε σήμερα στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Σπάτων για τον εορτασμό της ημέρας.

Πρόκειται για το ιστορικό εκκλησάκι στον κάμπο των Σπάτων που έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων διατηρητέο μνημείο για την αρχιτεκτονική και αρχαιολογική του σημασία, το οποίο μετακινήθηκε, στα πλαίσια της κατασκευής του αεροδρομίου το 1997, από το μέσον της κατάφυτης με αμπέλια και ελιές πεδιάδας που βρισκότανε, στη σημερινή του θέση, κατά 340 μ. δυτικά της προηγούμενης.

Ο Ναός έχει και ιδιαίτερη λατρευτική και λαογραφική υπόσταση για τους κατοίκους των Σπάτων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό προσκύνημα και για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Ο εορτασμός συνδέεται με το έθιμο του από κοινού μαγειρέματος στιφάδου. Η όλη διαδικασία γίνεται από εθελοντές, όπως το κόψιμο του κρέατος, το καθάρισμα των κρεμμυδιών, το προσάναμμα, τα ξύλα της φωτιάς κλπ. Είναι ένα έθιμο βαθειά ριζωμένο στην ψυχή των Σπαταναίων και έχει διαδρομή πέντε περίπου αιώνων.

Οι δύο Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος, υπήρξαν οι στύλοι και οι ακρογωνιαίοι λίθοι, επάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η Εκκλησία του Χριστού γι΄ αυτό και ονομάζονται Πρωτοκορυφαίοι, συμβολίζουν την ενότητα της Πίστεως και της Εκκλησίας και συνεορτάζονται.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.