«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ στο  θέατρο «Βρετάνια»

Η πολυσυζητημένη παράσταση «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» (The Crucible) του Άρθουρ Μίλερ, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, μεταφέρεται τον Οκτώβριο του 2022 στο Θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

«Ένα έργο για την ατομική συνείδηση και την κοινωνική τυραννία που βιώνει κάθε πολιτισμός και κάθε γενιά»

New York Times

Τα έργα του Αμερικανού συγγραφέα («Ο θάνατος του Εμποράκου», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Ψηλά απ’ την Γέφυρα», «Το τίμημα» κ.α.) έχουν σημειώσει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, ανά περιόδους, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο. «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Μασαχουσέτη το 1692 και παρουσιάστηκαν στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και την Γουινόνα Ράιντερ.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Δοκιμασία» ή «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» αποτελούν μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού. Ο Μίλερ μέσα από το έργο του κατακρίνει την καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών και εισάγει τον όρο «κυνήγι μαγισσών» στον 20ο αιώνα. Ο ίδιος εξηγεί: «Όταν η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη ο φόβος παίρνει υπόσταση. Οι άνθρωποι του Σάλεμ έβλεπαν τον εαυτό τους σαν κάτοχο μιας ανώτερης αλήθειας. Αν το φως αυτής της αλήθειας έσβηνε, πίστευαν πως θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Όταν έχετε έναν ιδεολογικό κόσμο που θεωρεί τον εαυτό του τόσο αγνό, είναι φυσικό να τείνετε προς τα άκρα».

Ο Μίλερ ανέβασε το 1953 στο Μπρόντγουεϊ το έργο «The Crucible», κερδίζοντας βραβείο Tony. Στόχο είχε να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού και οδήγησε στην φυσική και ηθική εξόντωση απλών πολιτών, ιδεολόγων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου.

Το κείμενο αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία: στην δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692. Πρόκειται ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας.

Ο κεντρικός ήρωας Τζον Πρόκτορ, με αφορμή ένα προσωπικό σφάλμα – μια συζυγική απιστία – καθίσταται ύποπτος σ’ έναν κόσμο δογματικών.

Υπόθεση:

Το 1692 στο Σάλεμ, η Άμπιγκεϊλ, ερωτεύεται παράφορα έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα, τον Τζον Πρόκτορ. Εκείνος όμως την απορρίπτει και διαλέγει να μείνει στο πλάι της συζύγου του. Έτσι, εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι κάτοικοι του Σάλεμ τις ανακαλύπτουν και οι γυναίκες κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Η Άμπιγκεϊλ κατηγορεί την σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία δίκη με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Συντελεστές:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Μαθές

Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνογράφου: Φραντζέσκα Μπούτση, Έμιλυ Ονησιφόρου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη

Συνεργάτις θεατρολόγος: Χριστιάννα Μαντζουράνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Μπενοβία

Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Ναταλία Μπαρούς, Φραντζέσκα Μπούτση

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Προβολή-Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

Διανομή:

Τζον Πρόκτορ: Άκης Σακελλαρίου [Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Ελισάβετ Πρόκτορ: Ρένια Λουιζίδου

Δικαστής Ντάνφορθ: Μιχάλης Αεράκης [Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Άμπιγκεϊλ Γουίλλιαμς: Δανάη Επιθυμιάδη [Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Σαμουήλ Πάρις: Γιάννης Καλατζόπουλος[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Ρεβέκκα Κόρει: Μελίνα Βαμβακά[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Τζον Χέηλ: Κώστας Κάππας

Μαίρη Γουόρεν: Ισιδώρα Δωροπούλου[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Τόμας Πάτναμ: Θωμάς Γκαγκάς[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Άννα Πάτναμ: Κατερίνα Νικολοπούλου[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Μπέτυ Πάρις: Άννα Κλάδη [Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Μέρση Λιούις: Αντουανέτα Παπαδοπούλου[Αλλαγή αναδίπλωσης κειμένου]Τιτούμπα: Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθ

Χώρος: Θέατρο Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Τηλ 210 3221579

Ώρες ταμείου: 10:30 – 13:30 & 17:00 – 21:30 (από Τρίτη έως και Κυριακή)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη  19:00:

25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

22 ευρώ (Β ζώνη: Εξώστης, Θεωρεία)

20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

Πέμπτη   21:00:

25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

22 ευρώ (Β ζώνη: Εξώστης, Θεωρεία)

20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

Παρασκευή 21:00:

25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)

20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

Σάββατο 18:00: Γενική είσοδος 18 ευρώ (λαϊκή απογευματινή)

Σάββατο 21:00:

25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)

20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

Κυριακή 19:15:

25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)

20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

Φοιτητικό: 16 ευρώ (εκτός βραδυνής Σαββάτου)

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη:

Ανέργων: 13 ευρώ

Άνω των 65, ΑΜΕΑ και έως 26 ετών: 16 ευρώ

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολου Παυλάκη & ΜΥΘΩΔΙΑ

Προπώληση:

https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005798.html?tkhrq=c36ec83b-b5eb-46f3-9cd2-ff4881271c7d&tkhrp=8a690f09-9091-4c46-8932-a69d10945c28&tkhrts=1662386520&tkhrc=tickethour&tkhre=ticketmasterhellas&tkhrrt=Safetynet&tkhrh=f90bd1d46a85e0bc5bac48111894ea6

Facebook Page:

https://www.facebook.com/OiMagissesTouSalem

Instagram:

https://www.instagram.com/oimagissestousalem/?utm_medium=copy_link&fbclid=IwAR3KeUh67LlUYoMDRZY27vG1ua44ieLrk0VTwBvPFhl_kIayc_UXHFUjr7M

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.