Οι «Ρίζες» εξηγούν πώς ο χορός μπορείς να βοηθήσει στην εξάλειψη των διακρίσεων

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης παρακολούθησε την υπαίθρια πρόβα του χορευτή και χορογράφου με αναπηρία Γιώργου Χρηστάκη μαζί με την ομάδα χορού που έχει ιδρύσει, η οποία αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία. Κοντά τους μαθαίνει πώς ο χορός εξαλείφει τις διακρίσεις και ανοίγει δρόμους ενδυνάμωσης των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι ιδρυτής και μέλος της ομάδας χορού Dagipoli που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία. «Η αναπηρία είναι μία κοινωνική κατασκευή, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από εμπόδια που βάζει η κοινωνία και η πολιτεία και μας κάνουν να αισθανόμαστε ανάπηροι» εξηγεί ο ίδιος.

Για τον Γιώργο Χρηστάκη ο χορός ήταν πάντοτε ένας τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης. «Η σχέση με το χορό ξεκινάει από πολλά χρόνια πριν, όταν συμμετείχα σε συλλόγους ατόμων με αναπηρία όπου υπήρχαν πολιτιστικά τμήματα και εκεί κάναμε τις πρώτες απόπειρες να στήσουμε διάφορα πραγματάκια» προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει πως αντίστοιχη με τη δική του ομάδα, υπάρχουν άλλες 6 με 7 σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Dagipoli είναι η μοναδική που διοικείται από έναν ανάπηρο και παράλληλα χορογραφεί.

«Η κατάκτηση της απογυμνωμένης έκθεσης μπροστά στο κοινό είναι το μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να έχει ένας ανάπηρος συμμετέχοντας στην ομάδα» δηλώνει ο ίδιος, και επισημαίνει το γεγονός πως η αναπηρία ήταν και είναι ένα κοινωνικό στίγμα.

«Προσπαθούμε να “χτυπήσουμε” τα στερεότυπα αυτά και να προκαλέσουμε ανατροπές. Πιστεύω το έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια και έχουν βγει άνθρωποι από τα σπίτια τους» καταλήγει.

Δείτε το βίντεο

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.