Όλα τα μέτρα για το Πάσχα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν τα επόμενα 24ωρα για μετακινήσεις, ψώνια, εκκλησίες. Τα SMS, οι ώρες κυκλοφορίας και οι αλλαγές.

Ένα ευρύ πλέγμα μέτρων ισχύει τις ημέρες του Πάσχα, για μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, για τα SMS, τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, τις εκκλησίες και το γιορτινό τραπέζι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και η πανδημία να συνεχίσει να δείχνει σημάδια κάμψης.

Οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά κάθε βράδυ στις 11μμ και οι καφετέριες και τα εστιατόρια – των οποίων οι εξωτερικοί χώροι θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Μαΐου – θα πρέπει να κλείνουν στις 10:45μμ. Μέχρι τότε, για τις μέρες του Πάσχα ισχύει η απαγόρευση από 22:00-05:00.

Από 3 Μαΐου η μετάβαση από και προς τα εστιατόρια και τις καφετέριες θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6, με SMS στο 13033.

Στα καταστήματα εστίασης δεν θα επιτρέπεται μουσική.

Το επόμενο στάδιο απελευθέρωσης θα είναι στις 15 Μαΐου όταν και θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικούς SMS στο 13033

Αρχικά, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 29/4 επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που επιτρεπόταν μέχρι σήμερα μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Σε ισχύ παραμένει για την μετακίνηση η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 με τους 6 γνωστούς κωδικούς μετακίνησης.

Δηλαδή:

1 για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Καλλιάνος - «Ετοιμαστείτε, έρχεται καλοκαιρινό σαββατοκύριακο»

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ωστόσο, δεν ισχύουν όλοι οι παραπάνω κωδικοί για όλες τις ώρες καθώς κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας που μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για τους εξής λόγους:

για μετακίνηση για λόγους υγείας με χρήση του κωδικού 1
για βόλτα με κατοικίδιο πλησίον της οικίας με χρήση του κωδικού
και για μετακίνηση προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης από τον εργοδότη

Με όριο ατόμων το εορταστικό τραπέζι

Την Κυριακή του Πάσχα, θα επιτρέπονται έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο αλλά 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο, ενώ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ από όλους.

Για την μετακίνηση από και προς τον προορισμό, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν με SMS τον κωδικό 6, στο 13033.

Το SMS για ψώνια στα μαγαζιά

Πολλοί είναι εκείνοι φυσικά που τις επόμενες μέρες θα κάνουν τα ψώνια τους ενόψει Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν με την μέθοδο του click away και click inside. Για την μετάβαση στα ανοιχτά μαγαζιά απαιτείται μια παραπάνω διαδικασία.

Αρχικά, ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού με το κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να έχει αποδεικτικό του ραντεβού από την επιχείρηση είτε με SMS είτε με e-mail το οποίο θα πρέπει να δείξει σε περίπτωση ελέγχου.

Στη συνέχεια στέλνει SMS στο 13032 βάζοντας το ονοματεπώνυμό του τη διεύθυνση κατοικίας. Θα λαμβάνει ένα μήνυμα ως απάντηση που θα λέει «μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Η συγκεκριμένη μετακίνηση επιτρέπεται μόνο μια φορά ημερησίως και σε περίπτωση που κάποιος στείλει δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Η μετακίνηση με το 13032 έχει επίσης χρονικό περιορισμό επιτρέποντας ψώνια μόνο για τρεις ώρες. Η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινάει από την στιγμή της αποστολής του SMS.

Δείτε ακόμα:  Υπόθεση κοκαΐνης: Στον Κορυδαλλό το μοντέλο και ο ποδοσφαιριστής – Ξεσπάει η μητέρα της 29χρονης

Μεγάλη Πέμπτη τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου λόγω μεταφοράς της Πρωτομαγιάς.

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν:

Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου: 09:00 – 20:30
Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου: 13:00 – 19:00
Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 – 15:00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου: 2021 Κλειστά

«Μπλόκο» στη μετακίνηση εκτός νομού

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» των ημερών είναι η αποτροπή των επίδοξων εκδρομέων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Για το λόγο αυτό τα μπλόκα τις τροχαίας στις Εθνικές Οδούς είναι πολλά ενώ από τα διόδια μπορεί κάποιος να περάσει μόνο για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Αναλυτικά υπάρχουν μόνο οι εξής εξαιρέσεις για μετακίνηση:

Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.

Δείτε ακόμα:  Σάλος με τον Μπογδάνο και την ανάρτηση του με δημοσίευμα για μαθητές νηπιαγωγείου

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:

στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου

στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και

σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Η Ανάσταση θα γίνει στις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

iEidiseis.gr