ΟΠΕΚΑ: Σε ποια επιδόματα θα εξεταστεί το ζήτημα αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Το ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα εξετάσει η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ σε ορισμένα επιδόματα που χορηγεί ο Οργανισμός στους δικαιούχους.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης σε τηλεοπτική εκπομπή του Οpen «αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάστηκαν ορισμένοι δικαιούχοι επιδομάτων όπου λαμβάνεται υπόψη το περιουσιακό στοιχείο. Αυτοί είναι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος . Εκεί υπάρχει μια ομάδα που εξετάζει το ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ως προς τις επιπτώσεις που έχουν οι δημοσιονομικές πολιτικές του κράτους σε όλες τις άλλες παροχές .Οπότε θα το δούμε και θα εφαρμόσουμε αντίστοιχα στον ΟΠΕΚΑ όποια θα είναι η πολιτική βούληση»

Υπενθύμισε δε πως «τα κριτήρια των επιδομάτων διαμορφώνονται κατόπιν εξέτασης στοιχείων και μέσα από μελέτες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών ».

«Μελετώντας τα στοιχεία και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και στο κομμάτι των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν προκύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και μειώσεις ως προς τους δικαιούχους των επιδομάτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών. Βεβαίως το ξανά λέω ότι είναι κάτι το οποίο εξετάζεται – απλά δεν προκύπτει ότι έχει αποχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων από την αλλαγή αυτή» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τα κριτήρια χορήγησης για το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια χορήγησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Ενώ η αξία ακίνητης περιουσίας για έγγαμο είναι έως 105.000 ευρώ

Ενώ η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ. Και το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

Όσον αφορά το επίδομα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων επισημαίνεται πως τα κριτήρια για να χορηγηθεί είναι τα εξής:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του πολίτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ.

Και το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

enikonomia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.