Οσπριάδα Κρήτης στο Αραφήν!

Η Οσπριάδα ,ή αλλιώς Παλληκάρια – Παλικαριά Κρήτης,αποτελείται από 13 διαφορετικά όσπρια…Ρεβύθι,φακή,φακή κόκκινη,φακή πράσινη,φάβα πράσινη,φάβα κίτρινη,σιτάρι,ροβίτσα,φασόλι πλακέ,φασόλι μαυρομάτικο,φασόλι κόκκινο ή γίγαντες,φασόλι μπαρμπούνι, φασόλι μέτριο…όλα σε ένα πιάτο!!!

Όταν λέμε Παλληκάρια δεν εννοούμε ψιλόλιγνα ντελικανίδικα με μουστάκια. Τα παλληκάρια ή πολυσπόρια ή οσπριάδα ή πανσπερμία είναι ένα φαγητό γνωστό από την αρχαιότητα.

Κατά την αρχαϊστική περιόδο, αποδιδόταν ως προσφορά στους Θεούς Απόλλωνα και Ερμή καθώς και στους νεκρούς κατά την περίοδο των ανθεστηρίων. Στην Κρήτη το φαγητό είναι γνωστό από τα μινωϊκά ακόμη χρόνια, οπότε και προσφερόταν στις τότε θεότητες. Από τα μινωϊκά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας το έθιμο αυτό επιβιώνει.

Στις ανατολικές περιοχές του νησιού το φαγητό αυτό ονομάζεται παλληκάρια, πιθανότητα παραφθορά της παλαιότερης λέξεις πολυσπόρια. Παραδοσιακά μαγειρεύεται κατά την ημέρα των Θεοφανίων. Από το φαγητό αυτό έτρωγαν όλη η οικογένεια καθώς και τα ζώα της οικογένειας.

Στην περιοχή της πεδιάδος, λέγεται, πως οι νοικοκυρές συνήθιζαν να σκορπούν ένα πιάτο από το φαγητό αυτό στην ταράτσα του σπιτιού τους για να μπορέσουν να τραφούν και τα αγριοπούλια. Τα παλληκάρια, σε αρκετά χωριά της Κρήτης, μαγειρεύονται κατά την περίοδο της νηστείας της μεγάλης Σαρακοστής.

Τα παλληκάρια είναι ποικιλία όλων των οσπρίων, όπως ρεβύθια, μαυρομάτικα φασόλια, φακή, φακή κόκκινη, μπαρμπούνια, φασόλια άσπρα, φασόλια μαύρα, φάβα, κουκιά, παπούλες, κεχρί (καλαμπόκι) και σιτάρι, και μπορούν να μαγειρευτούν είτε ως σαλάτα είτε με το ζουμί τους αλευρολέμονο.

Η συνταγή που σας δίνω είναι από το ίδιο το προϊόν και είναι …τέλεια!

Υλικά
300γρ. οσπριάδα
1 κρεμμύδι ξερό
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
2 καρότα
1/2 ματσάκι σέλινο
2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα
λεμόνι και κάρδαμο τριμμένο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά με 2 λίτρα νερό για μια ώρα(ίσως και λίγο παραπάνω).Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40′ λεπτά περίπου.Στο τελευταίο 20λεπτο,προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο.Σερβίρουμε στα πιάτα με χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.