Όταν ο συμβολισμός μιας πράξης είναι πιο ισχυρός από μια στρατιωτική νίκη!


Όταν το βράδυ της 30 Μαϊου 1941 οι φοιτητές τότε, Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, κατέβαζαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη κάποιοι “ανέραστοι ρεαλιστές ” εκείνης της εποχής, σχολίαζαν ότι το μόνο που θα πετύχαιναν με αυτή την “αποκοτιά” ήταν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να …εκνευρίσουν τους κατακτητές!


Σήμερα, 79 χρόνια μετά, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο συμβολισμός μιας τέτοιας πράξης ήταν απείρως πιο ισχυρός από μια πολεμική στρατιωτική νίκη.

Ήταν το τροχιοδεικτικό που έδειξε ότι ακόμη και στην πιο μαύρη καταχνιά υπάρχει φως και δρόμος, ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.

Έδειξε ότι οι μεγάλες πανανθρώπινες αξίες , της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας είναι αήττητες!

Σε αυτές τις αξίες ο Μανώλης Γλέζος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Ανυπότακτος και ανιδιοτελής! Συλλογικός και αυτόνομος, με το θάρρος και το κόστος της γνώμης του.

Νεανικός, οξυδερκής και ανήσυχο πνεύμα μέχρι τέλους – αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέλος για αυτούς τους ανθρώπους!

Για να υπηρετήσει στην πράξη, αυτές τις αξίες, εντάχθηκε στις γραμμές της αριστεράς. Για να ξημερώσει ένας καλύτερος κόσμος με δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Τί κι αν σήμερα η φυσική του παρουσία πέρασε στην ιστορία! Οι συμβολικές του πράξεις, η στάση μιας ολόκληρης ζωής, τον μετέτρεψαν πια τον ίδιο, σε σύμβολο!

Τόσο που ακούγοντας σήμερα και στο μέλλον το όνομα Μανώλης Γλέζος όλοι να καταλαβαίνουμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Αντί Δελτίου Τύπου

Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία Ραφήνας-Πικερμίου