Παλλήνη: Παρέμβαση από τον Ρουβίκωνα με τρικάκια και συνθήματα έξω από το σπίτι του πρύτανη του ΕΜΠ

Φοιτητές-μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και ανάρτησαν πανό έξω από το σπίτι του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ιωάννη Χατζηγεωργίου στην Παλλήνη και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους το βράδυ της Πέμπτης.

Αναλυτικά το κείμενο του «Ρουβίκωνα»:

«Παρέμβαση στο σπίτι του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ιωάννη Χατζηγεωργίου, στην Παλλήνη.

Τις τελευταίες 3 βδομάδες επικρατεί μία από τις πιο μαζικές και πιο ηχηρές συλλογικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, ενάντια στην τελευταία προσπάθεια του περαιτέρω ευτελισμού της δημόσιας παιδείας από το κράτος και το κεφάλαιο. Κινητοποιήσεις που αποδίδουν σιγά σιγά καρπούς, καθώς η κατάθεση του νομοσχεδίου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», τη μετατροπή δηλαδή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα που θα βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, έχει κολλήσει από τις 15 Ιανουαρίου.

Σύσσωμοι φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σωματεία και γενικότερα κόσμος της κοινωνικής βάσης πράττουν τα μέγιστα δυνατά, στέλνοντας μήνυμα πως η αυθαίρετη παρείσφρηση του κεφαλαίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα περάσει αμαχητί, παρά την επιλογή της χρονικής περιόδου που συμπίπτει με την εξεταστική περίοδο, θέλοντας έτσι η κυβέρνηση να διασπάσει και να διχάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Περνώντας στην 4η εβδομάδα κινητοποιήσεων η κυβέρνηση περίμενε την υποχώρηση των αγωνιστικών δυνάμεων, με τα αυλόδουλα ΜΜΕ να στήνουν το αφήγημα περί μειοψηφιών που κρατούν τις σχολές κλειστές.

Παρά τις αυταπάτες που επιδιώκει το κράτος να καλλιεργήσει στην κοινή συνείδηση, η αντίσταση στο εκπαιδευτικό παζάρι που κράτος και κεφάλαιο θέλουν να επιβάλουν ολοένα κλιμακώνεται, παρά την πληθώρα κατασταλτικών και αντιδραστικών μεθόδων που εφαρμόζονται συνεχώς. Χημικά στην πρώτη εβδομάδα των πανεκπαιδευτικών διαδηλώσεων, έφοδος δυνάμεων των ΜΑΤ στην πολυτεχνειούπολη, που οδήγησε σε ξυλοδαρμό και συλλήψεις φοιτητών εντός του Πανεπιστημίου, καθώς και την αποτυχημένη εμφάνιση των «παπαγάλων» της κυβερνητικής παράταξης στις γενικές συνελεύσεις. Αποκορύφωμα της κρατικής επίθεσης στον αγώνα των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους αποτελεί από τη μια η απόφαση εισαγγελικής παρέμβασης στις καταλήψεις σχολών, και από την άλλη η εγκύκλιος Πιερρακάκη για τη διαδικτυακή διεξαγωγή της εξεταστικής, ποινικοποιώντας έτσι έναν αγώνα που διεκδικεί τα αυτονόητα και οξύνοντας τον διχασμό μεταξύ τον φοιτητών.

Φυσικά, φερέφωνο των παραπάνω αποφάσεων είναι ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Χατζηγεωργίου, μιας και με τη δική του σύμφωνη γνώμη εισέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο του ΕΜΠ και εκκένωσαν την κατειλημμένη πρυτανεία, με δική του συμβολή αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων η διεξαγωγή διαδικτυακής εξεταστικής, καθώς και με τη γενικότερή του στάση, μπροστάρης στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε τσιφλίκια των αστών.

Η δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά αποτελεί δικαίωμα όλων, και η αργή αλλά σταθερή κατάργησή του θα γίνει καθημερινός εφιάλτης για την κοινωνική βάση στο άμεσο μέλλον.

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Υγ. Αλληλεγγύη στους/στις φοιτητές/ριες του ΑΠΘ για την κατασταλτική επίθεση που δέχτηκαν σήμερα στην κατειλημμένη πρυτανεία».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.