Ποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι κερδίζουν από τα μέτρα για τον κορονοϊο

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ, διασφάλιση των θέσεων εργασίας για το επόμενο διάστημα, καταβολή κανονικά του δώρου Πάσχα, επίδομα στους πρόσφατα απολυμένους και ανέργους προβλέπουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού.

Ωστόσο επειδή ακόμη δεν έχουν βγει οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις επικρατεί μπέρδεμα στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν και που να απευθυνθούν για να μάθουν τι δικαιούνται. Το Dikaiologitika News σας παρουσιάζει τις αλλαγές και πόσο επηρεάζουν την κάθε κατηγορία των εργαζομένων.

Ειδικότερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκ. εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Πρόκειται για ένα επίδομα ακατάσχετο, ενώ όσοι λάβουν τα 800 ευρώ θα ανασταλεί οι δόσεις δανείων προς τις τράπεζες για τρεις μήνες. Το κράτος θα καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ.

Επίσης δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου να προχωρήσουν σε δικαίωμα αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων τους προκειμένου να μην τους απολύσουν και να τους δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκ. εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ. Με απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απόλυση εργαζομένου.

Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν, από τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ, σε αναστολή της σύμβασης εργασίας παγώνει ουσιαστικά ο μισθός του για ένα μήνα και καταβάλλεται από το κράτος η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ειδικότερα η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα μήνα από σήμερα

Οι Α.Π.Δ. των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται από τον εργοδότη.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου από τον εργοδότη λόγω ΚΑΔ.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι δεν ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους από τον εργοδότη καθώς εργάζονται θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους.

Τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα τις καταβάλλει το κράτος για τον μήνα που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Παράλληλα για τους εργαζόμενους αυτούς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους υπάρχει η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικά το δώρο Πάσχα που δικαιούνται από τον εργοδότη, μόνο που η καταβολή του θα γίνει μετά το Πάσχα, το καλοκαίρι.

Εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει

Οι εν λόγω μισθωτοί θα λάβουν την ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4.λ και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν παίρνουν μισθό από τον εργοδότη αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία της. Ωστόσο κανονικό μισθό δικαιούνται όσοι παραμένουν εργαζόμενοι και δεν έχει ανασταλεί η σύμβασή τους – για παράδειγμα εργαζόμενοι delivery ή σε e-shop καταστημάτων λιανικής που αναστέλλουν την λειτουργία τους κ.α.

Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πάρουν δώρο Πάσχα αναλογία για το διάστημα που εργάζονταν πριν το κλείσιμο της επιχείρησης. Και αυτοί οι εργαζόμενοι θα το λάβουν το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα:

-μισθωτός με μισθό 700 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 350 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εμπορικό κατάστημα το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 17 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 233,94 ευρώ.

-μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εστιατόριο, το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 13 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 253, 47 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση καθώς υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη. Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα απολυμένοι

Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 20 Μαρτίου θα πάρουν τα 800 ευρώ και κανονικά δικαιούνται και αναλογία του δώρου Πάσχα. Να σημειωθεί ότι σν οι εν λόγω απολυμένοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυτό δεν επηρεάζεται. Παράλληλα αν υπάρξει απόλυση από τις 18 Μαρτίου και μετά μέχρι την λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τότε θα θεωρείται άκυρη. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα απολύεται και θα παραμένει στην θέση του.

Για να τους χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ θα πρέπει οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, και θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Τα 800 ευρώ καλύπτουν το διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου. Επίσης το κράτος θα καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από τον Φεβρουάριο Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Άνεργοι

Προβλέπεται δίμηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους όσοι η επιδότηση έληξε μέχρι τις 31 Μαρτίου. Πρόκειται για 120.000 ανέργους που λήγει η επιδότηση τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το μέτρο αυτό αφορά όσους παίρνουν :
– τακτικό επίδομα ανεργίας
– επίδομα μακροχρονίων ανέργων και
– βοήθημα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και λήγει μέχρι τις 31/3 θα λάβουν για άλλους δύο μήνες το ποσό περίπου των 800 ευρώ (798,5 ευρώ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων θα λάβουν ακόμη δύο μήνες δηλαδή το ποσό των 400 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ – τ.Ο.Α.Ε..Ε και τ.Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε. θα λάβουν για δύο μήνες το ποσό των 720 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.