ΠΟΥ: Μία δόση εμβολίου HPV προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το εμβόλιο HPV είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη των ορότυπων, που προκαλούν το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέει ο ΠΟΥ.

Η σύγκληση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ανοσοποίηση (SAGE) στις 4-7 Απριλίου αξιολόγησε τα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το ότι τα μονοδοσικά προγράμματα εμβολίων παρέχουν αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με τα σχήματα δύο ή τριών δόσεων.

Ειδικότερα, η ανασκόπηση του SAGE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία δόση εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) παρέχει σταθερή προστασία έναντι του HPV, του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα, η προστασία αυτή μπορεί να συγκριθεί σε μεγάλο βαθμό με τα σχήματα δύο δόσεων, στοιχείο που θα μπορούσε να αλλάξει τις πρακτικές για την πρόληψη της νόσου, καθώς περισσότερες δόσεις εμβολίων θα μπορούσαν πλέον να προσφέρονται σε περισσότερες γυναίκες.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σιωπηλός δολοφόνος, αλλά απόλυτα αποτρέψιμος

Συχνά, η νόσος αυτή αναφέρεται ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», παρόλο που είναι σχεδόν απόλυτα αποτρέψιμη, ωστόσο χαρακτηρίζεται από ανισότητα στην πρόσβαση στην πρόληψη. Η νέα σύσταση του SAGE προκύπτει έπειτα και από ανησυχίες σχετικά με τη βραδεία εισαγωγή του εμβολίου HPV στα προγράμματα ανοσοποίησης και τη συνολικά χαμηλή πληθυσμιακή κάλυψη, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Περισσότερα από το 95% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, με το 90% αυτών να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Το εμβόλιο HPV είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη των ορότυπων HPV 16 και 18, που προκαλούν το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε ο Δρ. Αλεχάνδρο Κραβιότο, Πρόεδρος του SAGE.

«Το SAGE προτρέπει σε όλες τις χώρες να εισαγάγουν εμβόλια κατά του HPV και να δώσουν προτεραιότητα σε κοόρτες διαφόρων ηλικιών έτσι ώστε να καλυφθούν οι κοόρτες γυναικών που είτε δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο είτε είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτές οι συστάσεις θα επιτρέψουν σε περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να εμβολιαστούν και έτσι να αποτρέψουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και όλες τις συνέπειές του κατά τη διάρκεια της ζωής τους», σημείωσε ο ειδικός.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με HIV, θα πρέπει να λαμβάνουν τρεις δόσεις εάν είναι εφικτό, διαφορετικά τουλάχιστον δύο δόσεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας εφάπαξ δόσης σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα είναι περιορισμένα. Πάντως, οι συστάσεις του ΠΟΥ θα ενημερωθούν μετά από περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Στόχος το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί για τον HPV έως το 2030
Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Dr Princess Nothemba (Nono) Simelela σχολίασε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατή. Το 2020 ξεκίνησε η πρωτοβουλία για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με στόχο την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια. Αυτή η σύσταση για εφάπαξ δόση έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει πιο γρήγορα στον στόχο μας για εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών έως 15 ετών έως το 2030».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απορρόφηση του εμβολίου που σώζει ζωές ήταν αργή και η κάλυψη των χωρών είναι πολύ χαμηλότερη από τον στόχο του 90%. Κατά συνέπεια, το 2020 η παγκόσμια κάλυψη με δύο δόσεις ήταν μόλις 13%. Διάφοροι παράγοντες έχουν επηρεάσει την αργή απορρόφηση και τη χαμηλή κάλυψη των εμβολίων HPV, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων εφοδιασμού, καθώς και των προκλήσεων του προγραμματισμού και του κόστους που σχετίζονται με τη χορήγηση σχήματος δύο δόσεων σε μεγαλύτερα κορίτσια, σχήμα το οποίο συνήθως δεν αποτελεί μέρος των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία. Σε αυτό προστέθηκε το σχετικά υψηλό κόστος των εμβολίων HPV, ιδιαίτερα για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος.

«Χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση που θα συμπληρώνεται με δίκαιες προοπτικές για την προσβασιμότητα στο εμβόλιο για τον HPV. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί αδικία για τη γενιά των κοριτσιών και των νέων γυναικών που μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», πρόσθεσε η Δρ. Simelela.

Η επιλογή για μία μόνο δόση εμβολίου είναι λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο απαιτητική σε πόρους και ευκολότερη στη χορήγηση. Διευκολύνει την υλοποίηση εκστρατειών κάλυψης για πολλές ηλικιακές ομάδες, μειώνει τις προκλήσεις που συνδέονται με τον εντοπισμό των κοριτσιών για τη δεύτερη δόση και επιτρέπει στους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους να ανακατευθύνονται σε άλλες προτεραιότητες υγείας».

 

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.