Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποια ήταν η σχέση του με την Ελλάδα – Τι λέει το πρωτόκολλο, Πώς θα γίνει η κηδεία

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, ενώ είχε νοσηλευτεί για τρεις εβδομάδες σε κλινική του Λονδίνου.

Μάλιστα, 99χρονος Φίλιππος είχε υποβληθεί και σε επέμβαση καρδιάς.

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ έχει ως εξής:

«Με βαθιά θλίψη, η βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Ο αυτού Μεγαλειότατος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ», αναφέρει η ανακοίνωση που «βύθισε» στο πένθος τη Μεγάλη Βρετανία.

Ποια ήταν η σχέση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το τέταρτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης και όταν γεννήθηκε του απονεμήθηκε ο τίτλος πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο πατέρας του πρίγκιπα Φίλιππου, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ του δεύτερου κατά σειρά βασιλιά της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία ενώ στη συνέχεια πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία.

Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό

Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί τον ξάδερφό του βασιλιά Γεώργιο Β.

Επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 1950 όταν ως ζευγάρι με την Ελισάβετ προσκλήθηκαν από τον εξάδερφο του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Στη διάρκεια της μιας εβδομάδας που έμειναν στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι, αλλά και την Ακρόπολη.

Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος πια, ο Φίλιππος με τα παιδιά του, πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος επιθεωρεί τιμητικό άγημα των Ευζώνων κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 1965, έχοντας στο πλευρό του τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

H φωτογραφία ως τσολιαδάκι

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και για το γεγονός ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε στους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Φίλιππου σε ηλικία 9 ετών, φωτογραφημένος ως τσολιάς.

Την ιστορική φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ανάρτησε στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν, που είναι ειδικός στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Ο Φίλιππος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς.

Ο πρίγκιπας ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα.

Τι θα γίνει όμως τώρα που ο Φίλιππος δεν είναι πια στη ζωή; Σύμφωνα με το Reader’ Digest θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του.

Εθνική περίοδος πένθους

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνεισε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία.

Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες. Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.

Η περίοδος πένθους της Βασίλισσας

Κατά τη διάρκεια της εθνικής περιόδου πένθους, η βασίλισσα πιθανότατα δεν θα διεξάγει κρατικές υποθέσεις, κάτι που, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νέοι νόμοι.

Η κηδεία

Ως σύζυγος της Βασίλισσας, ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται κρατική κηδεία, η οποία αποτελείται από το μυστήριο στο Westminster Hall και την ταφή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor. Πιστεύεται, ωστόσο, ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επιλέξει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στιλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, όπου βρίσκονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Ποιος θα παρευρεθεί στην κηδεία;

Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία, σύμφωνα με το Independent.

Μετά την κηδεία

Μετά την κηδεία του συζύγου της αναμένεται ότι η βασίλισσα θα συνεχίσει τα βασιλικά της καθήκοντα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνει. Για παράδειγμα όταν ο σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, πρίγκιπας Άλμπερτ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 1861, η Βικτώρια παρέμεινε σε απομόνωση για χρόνια, δεν εμφανίστηκε ούτε για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου, ενώ όταν τελικά εμφανίστηκε, αρνήθηκε να μιλήσει (όπως συνηθίζεται).

Με πληροφορίες από newsbomb.gr, νεςσβεαστ.γρ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.