Προσοχή! Επικίνδυνες για τον σκύλο μας οι κάμπιες των πεύκων

Κάθε κηδεμόνας οφείλει να κρατά τον σκύλο του μακριά από τις κάμπιες, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.


Συνήθως, οι κάμπιες κάνουν την… επιδρομή τους στο έδαφος Φεβρουάριο – Μάρτιο κι έπειτα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στο σώμα τους υπάρχουν τρίχες που παράγουν μια πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους.

Ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο στα χείλη, στο πρόσωπο και στη γλώσσα

Η απειλή γίνεται μεγάλη όταν ο σκύλος γλείψει ή βάλει στο στόμα του την κάμπια

«Κάθε χρόνο, συνήθως λίγο πριν από την Άνοιξη, οι κάμπιες εμφανίζονται πιο συχνά στα πεύκα. Έρπουν με τα πολλά και μικρά τους ποδαράκια στο έδαφος, ή σκαρφαλώνουν στους κορμούς γύρω από τις ρίζες των δέντρων.

Οι τετράποδες «ηλεκτρικές μας σκούπες», βγαίνοντας τη βόλτα τους, συναντώνται μαζί τους. Και με την αφέλεια να γνωρίσουν αυτόν τον άγνωστο, βάζουν τις μουσούδες τους πολύ κοντά τους. Γλείφουν τις κάμπιες για να τις γευτούν, ή, ακόμα χειρότερα, τις βάζουν στο στόμα και τις μασούν», αναφέρει ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Και εδώ, όπως λέει ο κτηνίατρος, αρχίζουν τα προβλήματα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας του. Όπως και με την έκταση της επαφής που είχε με τις κάμπιες.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος εάν έρθει σε επαφή με κάμπιες

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο στα χείλη, στο πρόσωπο και στη γλώσσα. Αλλά και κοκκινίλες στα μεσοδακτύλια διαστήματα των ποδιών, ή στα άτριχα σημεία του σώματός του.

«Η απειλή γίνεται μεγάλη όταν ο σκύλος γλείψει ή βάλει στο στόμα του την κάμπια.
Σε αυτή την περίπτωση η γλώσσα μπορεί να πρηστεί τόσο, ώστε να εμποδίζει την αναπνοή του σκύλου. Τότε, ίσως χρειαστεί ο κτηνίατρος να αντιμετωπίσει αυτό το αναφυλακτικό σοκ με υδροκορτιζόνη, αντιισταμινικά, ακόμη και με διασωλήνωση», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος

Συνεχίζει λέγοντας ότι, αν δούμε τον σκύλο μας με πρησμένο πρόσωπο, γλώσσα πρησμένη τόσο ώστε να μη χωρά στο στόμα, ή σιελόρροια, χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.

Κλείνοντας, ο κ. Ηλιόπουλος συμβουλεύει: «Το καλύτερο, όμως, είναι να αποφεύγουμε τις κάμπιες και, όταν τις συναντάμε, να αλλάζουμε κατεύθυνση».

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.