Ραφήνα: Αίτηση Ανάκλησης της έγκρισης υλοτομίας των 143 δέντρων στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος

Με την από 1.2.2024 αίτηση προς τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ και προς το Δασαρχείο Πεντέλης η δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου Εμμανουέλα Τερζοπούλου ζήτησε την ανάκληση της έγκριση υλοτόμησης 143 δέντρων στην Εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μέσα και δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας με βάση την αναληθή βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής ότι τα δέντρα είναι «ξερά-στρεβλά-ασθενικά και κεκλιμένα».

Επισυνάφθηκαν οι επιστολές :

από 15.1.2024 του WWF Ελλάς (δείτε τη εδώ)
από 18.1.2024 του Δρ. Σταμάτη Ζόγκαρη, Κύριου Ερευνητή ΕΛΚΕΘΕ (δείτε τη εδώ) και
από 31.1.2024 του Παν. Τρίγκα, Αν. Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (δείτε τη εδώ),
που έχουν ήδη αποσταλεί από τους συντάκτες τους στις ως άνω υπηρεσίες.

Στην επιστολή του ο Δρ Στ. Ζόγκαρης επιβεβαιώνει τα στοιχεία καταγραφής των δέντρων με γεωεντοπισμό, μέτρηση ύψους και έμφλοιας διαμέτρου και φωτογράφησή τους από τους εθελοντές της «Κίνησης για την Προστασία και τη Διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» στις 31.12.2023, που είναι αναρτημένα εδώ

Και ο Αν. Καθηγητης του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών Παν. Τρίγκας διαψεύδει τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής

“Τα 143 δέντρα προς υλοτόμηση στο Μ. Ρέμα Ραφήνας δεν είναι ξερά, καχεκτικά, ασθενή και κεκλιμένα.”
Ο Παναγιώτης Τρίγκας, Αν. Καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαψεύδει τη βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής ότι δήθεν κατόπιν φερόμενης αυτοψίας 143 δέντρα (αλμυρίκια, λεύκες πεύκα/κουκουναριές) κατά μήκος 1,5 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι «ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο», βάσει της οποίας το Δασαρχείο Πεντέλης χορήγησε έγκριση υλοτομίας.

Κατόπιν σχετικής αυτοψίας, ο Καθηγητής μετά από επιτόπια έρευνα δηλώνει ότι η αξιολόγηση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η υλοτομία των 143 δέντρων από το Δασαρχείο Πεντέλης, είναι λανθασμένη και είναι επιβεβλημένο να αναιρεθεί. Επιβεβαιώνει ότι η υπάρχουσα κατάσταση των δέντρων περιγράφεται αναλυτικά και με ακρίβεια στην Προσωπική Επιστολή που έστειλε ο Κύριος Ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔ&ΔΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 18 Ιανουαρίου 2024. Αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει στη ΓΔΔ&ΔΠ και το WWF Ελλάς κατόπιν αυτοψίας των στελεχών του Νίκου Γεωργιάδη, Δρ Δασολογίας και Γιώργου Αθανασάκη, Δασοπόνου Msc.

Επιπλέον, ο Καθ. Π. Τρίγκας:

– επισημαίνει ότι η περιοχή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και συγκεκριμένα τα 17 χιλιόμετρα μήκος στα οποία παρεμβαίνει το τρέχον έργο, έχει ιδιαίτερη αξία για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον της Αττικής, ενώ τμήμα της περιοχής υπάγεται στους « Υγροτόπους Α΄ Προτεραιότητας», βάσει του Άρθρου 20 – Διαχείριση Υδάτων του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2021 (Ν. 4277/ΦΕΚ 156/2014) και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών Αττικής (Παράρτημα IV Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60) και των Αναθεωρήσεών του, και, ειδικά για αυτόν τον λόγο, απαιτείται πολύ προσεκτικός χειρισμός στον σχεδιασμό, στη διαχείριση και στην ανάπλαση της περιοχής.

– καταδικάζει την πλήρη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των βιοκοινοτήτων του ρέματος, μέσω τσιμεντοποίησης/εγκιβωτισμού εκτεταμένου τμήματος της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, στο όνομα μιας αμφίβολης αντιπλημμυρικής προστασίας

– προειδοποιεί για τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση σημαντικού τμήματος του φυσικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής, που θα επιφυλάσσει για τις μελλοντικές γενιές των κατοίκων της περιοχής ένα μέλλον αντίστοιχο με αυτό που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι του Ρέντη και του Μοσχάτου κατά μήκος της κοίτης του Κηφισού, ή οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού.

– καταδεικνύει τις σημαντικές ελλείψεις και ανακρίβειες της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου όσον αφορά τη χλωρίδα και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής και

– καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που άπτονται της αρμοδιότητάς τους ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Ολόκληρη η επιστολή του Καθ. Π. Τρίγκα, προς την ηγεσία των δασικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, εδώ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.