Ραφήνα: Η ιστορία της Παντοβασίλισσας μέσα από 9 φωτογραφίες!

Για την Παντοβασίλισσα, την κεντρική εκκλησία της Ραφήνας έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά.

Εμείς φέτος όπως και κάθε χρόνο, με την βοήθεια του καλού φίλου και γνώστη της τοπικής ιστορίας Γιάννη Ψάλτη, σας παρουσιάζουμε την ιστορία της (εκκλησίας) μέσα από εννιά φωτογραφίες, άγνωστες στους περισσότερους ραφηνιώτες.

O Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσας») βρίσκεται στο κέντρο της Ραφήνας. Δημιουργήθηκε κυρίως από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Τρίλια της Μ. Ασίας για να τιμήσουν αφενός τον Ναό της Παντοβασίλισσας Τριγλίας, αφετέρου την Εικόνα της Παναγίας που έφεραν από εκεί.

Ο Ιερός ναός κτίστηκε στην πενταετία 1947 – 1952. Εφημέριος ήταν ο αρχιμ. π. Στέφανος Πέππας, ο οποίος μαζί με τους επιτρόπους Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη και Κύριλλο Παπαδόπουλο ξεκίνησαν ενέργειες για την ανοικοδόμηση ενός καινούριου ναού που θα στέγαζε μέσα τις ελπίδες όλων των προσφύγων που ήλθαν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο.

Κινητοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, πρόσφυγες και μη, για να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Άλλοι προσέφεραν προσωπική εργασία και άλλοι χρηματική βοήθεια. Τα σχέδια και την μελέτη ανεγέρσεως του ναού τα έκανε ο εξαίρετος αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης και εργολάβος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Πρόεδρος της ερανικής επιτροπής ήταν ο Βασίλειος Βουδούρης. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Χρυσὸς Σταυρίδης, Φώτης Λογοθέτης, Χρυσούλα Κατσικοπούλου, Μαρίκα και Φωτεινὴ Μεχτάρη.

Ο Ναός βέβαια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την σημερινή του μορφή σιγά – σιγά.

Νοέμβριος 1953 έξω από την Παντοβασίλισσα η ερανική επιτροπή με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αττικής & Μεγαρίδος Ιάκωβο.
Μάρτιος 1961 κατά την περίοδο επικεράμωσης του Ιερού τρούλου.
Απρίλιος 1965 εργασίες για την δημιουργία κωδωνοστασίου Νάρθηκα.
Περίοδος κατασκευής καμπαναριού.
Ιανουάριος 1966 διαμόρφωση χώρου Πρόναου
Εσωτερικό ναού 1967
25η Μαρτίου 1969
Ναυτική εβδομάδα – Ιούλιος 1976
Ο μπάρπα Γιάννης ο Καγιάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.