Την Πέμπτη 25/1 επισκέφθηκε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας για αυτοψία άλλος ένας καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αποφανθεί ως προς την υγεία και την ευρωστία των 143 δέντρων της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «ξερά-στεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και επικινδύνως κεκλιμένα προς το οδικό δίκτυο» από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να εκδοθεί έγκριση υλοτομίας από το δασαρχείο Πεντέλης.
Με βάση την έγκριση αυτή που εκδόθηκε, οι κοπές των δέντρων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά του ως άνω χαρακτηρισμού των δέντρων και της έγκρισης υλοτομίας, ήδη έχουν αποφανθεί με γνωμοδοτήσεις:
Α) η WWF Ελλάς με επιτόπια αυτοψία των Ν.Γεωργιάδη-δασολόγου και Γ.Αθανασάκη- δασοπόνου
Β) ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕδρ .Σταμάτης Ζόγκαρης, κύριος ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων – Τομέας Εσωτερικών Υδάτων) με ειδικότητα στη Διαχείριση Βιοποικιλότητας Λεκανών Απορροής Ποταμών
Γ) ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κώστας Φασσέας
Οι παραπάνω γνωμοδοτήσεις, μαζί με αυτήν που αναμένεται άμεσα από τον εν ενεργεία καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή του αυτοψία, θα κατατεθούν στο Δασαρχείο Πεντέλης, στη Διεύθυνση Δασών, Ανατολικής Αττικής, στο ΣΥΓΑΠΕΖ του ΥΠΕΝ (στο οποίο εκκρεμεί από 4/12/24 αναπάντητο αίτημα ανάληψης προληπτικής δράσης που έχει κατατεθεί από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας) και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
Το αίτημα προς τις υπηρεσίες αυτές, βάσει όλων αυτών των γνωμοδοτήσεων, είναι να ανακληθεί η έγκριση υλοτομίας και να διασωθούν τα 143 υγιή, ευθυτενή και εύρωστα δέντρα της εκβολής του ρέματος Ραφήνας που προγραμματίζεται να κοπούν τις ερχόμενες ημέρες, όπως και όλα τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν στα πλαίσια του επονείδιστου έργου διευθέτησης που ήδη έχουν μετατρέψει το ποτάμι σε ένα τεράστιο εργοτάξιο.
Στο μεταξύ, ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, που έκρινε ότι τα δέντρα βρίσκονται σε απαλλοτριωμένη ζώνη και δεν ανήκουν σε περιοχή αρμοδιότητάς του, όπως μας απάντησε με την ΑΠ 324/5-1-24 επιστολή η δήμαρχος κ. Δ.Τσεβά-Μήλα, μέχρι τις 25/1δεν είχε αναλάβει καμία δράση για την ανάκληση της κοπής των δέντρων και της ψευδούς γνωμοδότησης της Δ/σης Δασών.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 25/1, ως μια ύστατη προσπάθεια να διασωθούν από την μετατροπή τους σε καυσόξυλα τα 143 δέντρα, που αποτελούν τα τελευταία ενδιαιτήματα/καταφύγια των αγρίων πτηνών του υγροτόπου Α’ Προτεραιότητας και πολύτιμο αστικό πράσινο που δεν πρέπει να χαθεί από την πόλη, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία» πρότεινε ως έκτακτο κατεπείγον θέμα, να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει εν όψει της έναρξης των κοπών, τη μεταφύτευσή τους σε παρακείμενο χώρο και μέσα στα θεσμικά κατοχυρωμένα όρια του υγροτόπου και στο παρακείμενο πάρκο Καραμανλή.
Η πρόταση στηρίχθηκε από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, με εξαίρεση τον πρώην δήμαρχο Ευ. Μπουρνού και της παράταξής του, που αντιτάχθηκε στην μεταφύτευση εντός των ορίων του υγροτόπου γιατί θα παρεμποδίσουν τα έργα. Ωστόσο τελικά υπερψήφισαν το θέμα, προτείνοντας την αλλαγή του τίτλου της απόφασης σε «Λήψη απόφασης περί μεταφύτευσης όσων δέντρων μπορούν να διασωθούν σε κάθε πρόσφορο μέρος».
Αν τελικά καμία αρμόδια υπηρεσία και καμία εισαγγελική αρχή δεν παρέμβει για την ανάκληση της ψευδούς γνωμοδότησης της Δ/σης Δασών και της συνεπαγόμενης έγκρισης υλοτομίας, το ποια δέντρα μπορούν να διασωθούν και ποιο είναι το πρόσφορο μέρος, όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης του ΔΣ, θα κριθεί από ειδικούς επιστήμονες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι ανεξάρτητοι και όχι του εργολάβου.
Παρακάτω, το κατεπείγον αίτημα για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο:
το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση:
«Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου στη συνεδρίαση του την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 , αποφασίζει να ζητήσει από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ανάδοχο του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στα πλαίσια του οποίου είναι άμεσα προγραμματισμένη η κοπή 143 δέντρων μέσα και στα όρια του αστικού ιστού της Ραφήνας (από την πεζογέφυρα του πάρκου Καραμανλή μέχρι τη γέφυρα Τζων Κεννεντυ), την μεταφύτευση των δέντρων που προγραμματίζεται να κοπούν τις ερχόμενες ημέρες, εντός των ορίων του υγροτόπου Α’ προτεραιότητας της εκβολής όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία (αρ.54 του ν.4559/2018), κατόπιν μελέτης και πρότασης ειδικών επιστημόνων, δεδομένου ότι αποτελούν τα τελευταία ενδιαιτήματα και καταφύγια που απέμειναν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του υγροτόπου της εκβολής.»