Ραφήνα: Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες ο Δήμος για τη φονική πυρκαγιά

Την Πυροσβεστική τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου στις απόψεις που έχουν καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ως εναγόμενοι από συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτους της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018. Οι αλληλοκατηγορίες, οι αναφορές για μετάθεση ευθυνών, καθώς και το χρονικό που περιγράφουν στους ισχυρισμούς τους, επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά πως κατά τις κρίσιμες στιγμές εκείνης της ημέρας παρέλυσε ο κρατικός μηχανισμός μπροστά στην επέλαση της φωτιάς.

Τον Ιανουάριο του 2022 κατατέθηκε η ομαδική αγωγή 24 πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης. Διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ανά περίπτωση. Μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές, σε μια πυρκαγιά που είχε τελικό απολογισμό 102 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες. Η αγωγή τους επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου προκειμένου η Πυροσβεστική και οι Δήμοι Μαραθώνος και Πεντέλης να καταθέσουν φακέλους με τις απόψεις τους.

Μεταξύ άλλων οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έλαβε απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, δεν προέβη σε συγκέντρωση πληροφοριών για την πορεία της φωτιάς και ότι το συντονιστικό όργανο συνεδρίασε καθυστερημένα, αφού η φωτιά «είχε πλέον αυτοκατασβεστεί λόγω έλλειψης καύσιμης ύλης».

Στην έκθεση απόψεων που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής, στρέφεται κατά του τότε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και της Πυροσβεστικής. Αναφέρει ότι ζητήθηκε στις 18.3 και 18.7 της 23ης Ιουλίου 2018 η συνδρομή της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, χωρίς –όπως ισχυρίζεται– να γίνει ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Σημειώνει ακόμη ότι η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μετέβη στις 19.30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, «εξαιτίας του γεγονότος ότι, μέχρι την ώρα αυτή, δεν είχε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή και την Πυροσβεστική». Η φωτιά πάντως είχε ήδη φτάσει μέχρι τη θάλασσα.

Η Περιφέρεια αναφέρει ακόμη ότι την ίδια ημέρα στάλθηκε έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη η Ανατολική και η Δυτική Αττική, αλλά αυτό απαντήθηκε στις 11.58 της επομένης. «”Εξουσιοδότησε” την περιφερειάρχη Αττικής να προχωρήσει στην έκδοση της άνω απόφασης, ώστε και εμμέσως, με τον τρόπο αυτό, να προκύπτει χαρακτηρισμός της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς ως “τοπική καταστροφή μικρής έντασης”», σημειώνεται στους ισχυρισμούς της Περιφέρειας.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι δεν δόθηκε σε δικά της όργανα από την Πυροσβεστική εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Αναφέρει ακόμη ότι ο ισχυρισμός για εντολή εκκένωσης για την οποία απαιτείται συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, «προβάλλεται από την Πυροσβεστική προσχηματικά και εκ των υστέρων». Κατηγορεί όσα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν σε αυτό για «δημιουργία επικοινωνιακής σύγχυσης, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να μεταθέσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας». Η Περιφέρεια κάνει λόγο και για τη συνεδρίαση του τοπικού έκτακτου συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στις 20.30 της 23ης Ιουλίου, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Μαραθώνα και Διονύσου και όχι άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης από όμορες περιοχές. «Είναι προφανές ότι η σύγκληση, σε εκείνο τον χρόνο, του συγκεκριμένου οργάνου σκοπό είχε μάλλον την απόσειση ευθυνών, παρά την καταπολέμηση της φωτιάς», αναφέρει στους δικούς του ισχυρισμούς ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου στρεφόμενος κατά της Περιφέρειας.
«Ελλειψη συντονισμού»

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου εξέφρασε στη δική του έκθεση απόψεων την οδύνη του για τις ανθρώπινες απώλειες. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά του και ότι δεν δόθηκε προφορική εντολή στον δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς από τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής, που είχε τη σχετική αρμοδιότητα, ή από άλλη αρχή, για απομάκρυνση πολιτών. «Πότε δόθηκε ανάλογη εντολή από την Περιφέρεια στον Δήμο και δεν εκτελέστηκε; Ασχετα αν πρακτικώς λόγω της έντασης του φαινομένου, λόγω παράλυσης των δημοσίων υπηρεσιών τη συγκεκριμένη ημέρα, λόγω έλλειψης συντονισμού, λόγω απουσίας ευρύτερων υποδομών, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Εκτός αν είχε δοθεί εγκαίρως», επισημαίνει.

Αναφέρει ότι η πρώτη τηλεφωνική ενημέρωση για φωτιά στον δήμο έγινε στις 16.46. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο κ. Μπουρνούς τηλεφώνησε στον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου ζητώντας «την “πολιτική” συνδρομή του, δηλαδή να πιέσει για το αίτημα εναέριας βοήθειας». Εκείνος του απάντησε ότι απουσίαζε στη Γαλλία και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με την αντιπεριφερειάρχη Ιωάννα Τσούπρα, η οποία του είπε ότι «αυτό πρέπει να το προτείνει ο επιχειρησιακός υπεύθυνος της Πυροσβεστικής». Ακολούθως παραθέτει τις κινήσεις του δημάρχου στην περιοχή, την προσπάθειά του να πλησιάσει την αποκλεισμένη πλέον Αργυρά Ακτή και τις ενέργειες για την οργάνωση της υποδοχής των πληγέντων.

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ραφήνας επιδίδονται σε ένα “μπαλάκι ευθυνών” και επιρρίπτουν κάθε ευθύνη ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί μόνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η συμπεριφορά αυτή συνιστά περιφρόνηση απέναντι στον δοκιμαζόμενο πολίτη, αλλά πρωτίστως στο κράτος δικαίου», δηλώνει ο δικηγόρος των εναγόντων Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος. «Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου και τις προσδοκίες των θυμάτων της πρωτόγνωρης και φονικής πυρκαγιάς».

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.